ßßß Cookit - przepis na Żytnio-kokosowy crumble z brzoskwiniami.

Żytnio-kokosowy crumble z brzoskwiniami.

nazwa

Wykonanie

Jesień! Czyli sezon, w którym ciepłe śniadanka na słodko je się pod kocem, z kubiem ciepłej kawy i puchatymi skarpetami na nogach. Ten przepis to doskonała przejściówka między porami roku, osiągnięta dzięki letnim, słonecznym brzoskwiniom i wiórkom kokosowym w połączeniu z chrupiącą kruszonką. Koniecznie musicie się skusić!
Składniki na porcję dla 1 osoby.
► brzosk winie [ 85 g / 1 sztuka ]
masło [1 2 g /niepełna łyżka ]
wiórki kokosowe [ 5 g /łyżka ]
płatki żytnie [ 25 g / 2,5 łyżki ]
mąka żytnia razowa [ łyżeczka ]
cukier brązowy [ 3g /pół łyżeczki ]
jogurt grecki 0 % [100 g]
Brzoskwinię umyć, osuszyć, opcjonalnie obrać (ja zostawiam skórkę) i pokroić w grubą kostkę.
Z płatków, masła, cukru, mąki i wiórków utrzeć palcami kruszonkę, składniki powinny się połączyć i zbijać w grudki.
W naczyniu do zapiekania wyłożyć owoce i posypać żytnio-kokosową masą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15-20 min.
Podawać na gorąco, z jogurtem schłodzonym w lodówce.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/09/zytnio-kokosowy-crumble-z-brzoskwiniami.html