Wykonanie
Jesień! Czyli sezon, w którym ciepłe śniadanka na słodko je się pod kocem, z
kubiem ciepłej
kawy i puchatymi skarpetami na nogach. Ten przepis to doskonała przejściówka
między porami roku, osiągnięta dzięki letnim,
słonecznym brzoskwiniom i
wiórkom kokosowym w połączeniu z chrupiącą kruszonką. Koniecznie musicie się skusić!Składniki na porcję dla 1 osoby.► brzosk
winie [ 85 g / 1 sztuka ]►
masło [1 2 g /niepełna łyżka ]►
wiórki kokosowe [ 5 g /łyżka ]►
płatki żytnie [ 25 g / 2,5 łyżki ]►
mąka żytnia razowa [ łyżeczka ]►
cukier brązowy [ 3g /pół łyżeczki ]►
jogurt grecki 0 % [100 g]
Brzoskwinię umyć, osuszyć, opcjonalnie obrać (ja zostawiam skórkę) i pokroić w grubą kostkę.Z
płatków,
masła,
cukru,
mąki i wiórków utrzeć palcami kruszonkę, składniki powinny się połączyć i zbijać w grudki.W naczyniu do zapiekania wyłożyć
owoce i posypać żytnio-
kokosową masą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15-20 min.Podawać na gorąco, z
jogurtem schłodzonym w lodówce.