ßßß Cookit - przepis na Wegańskie spaghetti z pulpetami.

Wegańskie spaghetti z pulpetami.

nazwa

Wykonanie

Pisałam już niejednokrotnie, że uwielbiam wegańskie potrawy. Kiedy człowiek raz otworzy się na kuchnię roślinną trudno nie tęsknić czasem za niektórymi smakami - na przykład za tym niesamowitym spaghetti z pulpetami z jednego z najlepszych blogów kulinarnych jakie znam. Mowa oczywiście o Jadłonomii . Wielu zdeklarowanych mięsożerców zajadało się miękkimi, dobrze doprawionymi kuleczkami z tofu z zachwytem. Zawsze gdy dorwę miękkie tofu w dobrej cenie przygotowuję ten makaron, chyba nigdy się nam nie znudzi ;)
pomidory z puszki [200 g]
makaron spaghetti [50 g]
► miękkie tofu [150 g]
olej rzepakowy [3 g / pół łyżeczki]
bułka tarta [ 20 g]
musztarda sarepska [15 g ]
► s ól morska [ łyżeczka]
czosnek [1/2 łyżec zki]
zioła prowansalskie [1/ 2 łyżeczki]
Tofu zmielić blenderem, dodać połowę soli, czosnek, musztardę i bułkę tartą
Porządnie wymieszać i uformować małe kulki
Podsmażyć klopski na oleju i zdjąć z patelni.
Wlać na patelnię pomidory w puszce, dodać sól i zioła i zredukować sos. Gdyby okazał się zbyt gęsty, dodać kilka łyżek wody.
Wymieszać ugotowany makaron z sosem, dodać klopsiki i podawać na gorąco.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/08/weganskie-spaghetti-z-pulpetami.html