Wykonanie
Pisałam już niejednokrotnie, że uwielbiam wegańskie potrawy. Kiedy człowiek raz otworzy się na kuchnię roślinną trudno nie tęsknić czasem za niektórymi
smakami - na przykład za tym niesamowitym spaghetti z pulpetami z jednego z najlepszych blogów kulinarnych jakie znam.
Mowa oczywiście o Jadłonomii . Wielu zdeklarowanych mięsożerców zajadało się miękkimi, dobrze doprawionymi kuleczkami z
tofu z zachwytem. Zawsze gdy
dorwę miękkie
tofu w dobrej cenie przygotowuję ten
makaron, chyba nigdy się nam nie znudzi ;)►
pomidory z puszki [200 g]►
makaron spaghetti [50 g]► miękkie
tofu [150 g]►
olej rzepakowy [3 g / pół łyżeczki]►
bułka tarta [ 20 g]►
musztarda sarepska [15 g ]► s ól morska [ łyżeczka]►
czosnek [1/2 łyżec zki]►
zioła prowansalskie [1/ 2 łyżeczki]
Tofu zmielić blenderem, dodać połowę
soli,
czosnek,
musztardę i
bułkę tartąPorządnie wymieszać i uformować małe kulkiPodsmażyć klopski na
oleju i zdjąć z patelni.Wlać na patelnię
pomidory w puszce, dodać
sól i
zioła i zredukować sos. Gdyby okazał się zbyt gęsty, dodać kilka łyżek
wody.Wymieszać ugotowany
makaron z sosem, dodać klopsiki i podawać na gorąco.