Wykonanie
Pomysł na
sałatkę grillową przyniosła kiedyś do domu moja mama. Jako maniaczka ziemniaczana od razu przepadłam ;) Oryginalna
sałatka miała w sobie tylko
ziemniaki,
szczypiorek i
sos majonezowo-
jogurtowy i przypuszczam, że miała stanowić dodatek do przeróżnych
pieczonych mięs. Ja uwielbiam ją
solo lub w towarzystwie, o każdej
porze dnia.Moja odchudzona wersja zawiera
brokuły gotowane na parze i ,,
majonez light'', na który natknęłam się kiedyś podróżując po przepisach na YouTube. Jak dla mnie to
sałatka idealna na lato.►
serek wiejski lekki [200 g]►
jajko [1 sztu ka ]►
ziemniaki [250 g]►
brokuły [250 g]►
musztarda [10 g]►
sok z cytryny [ łyżka]►
sól mor ska [łyżeczka]►
pieprz [łyżeczka]►
szczypiorek [ 2 łyżki pokrojonego]
Brokuły podzielone na różyczki i
ziemniaki pokrojone w talarki ugotować do miękkości,
jajko ugotować na twardo (ja gotowałam wszystko na parze).
Serek wiejski blendować przez 5 minut do uzyskania gładkiej masy, przyprawić i dodać gorące, obrane
jajko,
przyprawy,
musztardę i
sok z cytryny. Blendować kolejne 5 min, do uzyskania majonezowej konsystencji.Zmieszać delikatnie wszystkie składniki i posypać
szczypiorkiem.