Wykonanie

Bardzo lubię
schab w gęstych, sycących sosach, tym razem jednak skusiłam się na zupełnie inną wersję
mięsa w szybkiej zalewie na bazie
brązowego cukru,
bulionu i
czosnku. Na pewno posmakuje wielbicielom słodko-pikantnych smaków. Warto pamiętać o przygotowaniu potrawy na małym ogniu z uwagi na niebezpieczeństwo przypalenia się
cukru. Przepis Laury Vitale, smacznego:)3-4 plastry
schabu (bez kości)2/3 szklanki
bulionu drobiowego,duży ząbek
czosnku,2 łyżki
brązowego cukru,
sól,
pieprz, słodka i
ostra papryka,
rozmaryn,
tymianek, granulowany
czosnekMięso doprawić i przesmażyć do zarumienienia na kilku łyżkach
oliwy, odłożyć. Na patelnię wlać
bulion, dodać
cukier i starty na tarce
czosnek, zamieszać, zmniejszyć ogień, poczekać, aż zawrze i włożyć
schab. Smażyć razem jeszcze około 5-10 minut (
mięso musi być miękkie, a zalewa zredukowana i bardziej gęsta). Podawać z ziemniaczanym puree i dowolnymi jarzynami.