ßßß Cookit - przepis na Schab w zalewie z brązowego cukru

Schab w zalewie z brązowego cukru

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię schab w gęstych, sycących sosach, tym razem jednak skusiłam się na zupełnie inną wersję mięsa w szybkiej zalewie na bazie brązowego cukru, bulionu i czosnku. Na pewno posmakuje wielbicielom słodko-pikantnych smaków. Warto pamiętać o przygotowaniu potrawy na małym ogniu z uwagi na niebezpieczeństwo przypalenia się cukru. Przepis Laury Vitale, smacznego:)
3-4 plastry schabu (bez kości)
2/3 szklanki bulionu drobiowego,
duży ząbek czosnku,
2 łyżki brązowego cukru,
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, rozmaryn, tymianek, granulowany czosnek
Mięso doprawić i przesmażyć do zarumienienia na kilku łyżkach oliwy, odłożyć. Na patelnię wlać bulion, dodać cukier i starty na tarce czosnek, zamieszać, zmniejszyć ogień, poczekać, aż zawrze i włożyć schab. Smażyć razem jeszcze około 5-10 minut (mięso musi być miękkie, a zalewa zredukowana i bardziej gęsta). Podawać z ziemniaczanym puree i dowolnymi jarzynami.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/04/schab-w-zalewie-z-brazowego-cukru.html