ßßß Cookit - przepis na zapiekanka z klopsikami, kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym

zapiekanka z klopsikami, kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejny przepis na sycącą zapiekankę, tym razem ze zdrową kaszą jaglaną i miniklopsikami. Jeśli nie używamy lub nie lubimy przyprawy typu MAGGI, możemy ją pominąć podczas przygotowania mięsa na pulpeciki. Danie dla 3-4 osób. Smacznego:)
Źródło: http://popoludniewkuchni.blogspot.com/2014/03/najlepsza-zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-z.html
szklanka kaszy jaglanej,
1 czerwona papryka,
pół pęczka natki pietruszki,
ok. 10 średnich pieczarek,
200 ml śmietanki płynnej 18% (lub kremowej 30%),
ok. 150 g startego żółtego sera,
sól i pieprz na klopsiki:
500 g mielonego mięsa
2 łyżeczki przyprawy gyros,
1 łyżeczka przyprawy maggi w płynie,
1-2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki,
3 łyżki tartej bułki,
jajko
Klopsiki: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy dokładnie, formujemy miniklopsiki (wielkości orzecha włoskiego lu trochę większe) i smażymy. Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy, odkładamy na bok. Na tej samej patelni przesmażamy pieczarki, dodajemy śmietanę i gotujemy jakieś 5 minut od zagotowania się śmietanki, na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowaną kaszę mieszamy z posiekaną natką pietruszki i przesmażoną papryką. Wykładamy do żaroodpornego naczynia. W kaszę wtykamy usmażone klopsiki. Całość zalewamy sosem śmietanowo-pieczarkowym. Posypujemy tartym, żółtym serem. Zapiekamy około 30-35 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/09/zapiekanka-z-klopsikami-kasza-jaglana-i.html