Wykonanie


Dziś kolejny przepis na sycącą zapiekankę, tym razem ze zdrową
kaszą jaglaną i miniklopsikami. Jeśli nie używamy lub nie lubimy
przyprawy typu MAGGI, możemy ją pominąć podczas przygotowania
mięsa na pulpeciki. Danie dla 3-4 osób. Smacznego:)Źródło: http://popoludniewkuchni.blogspot.com/2014/03/najlepsza-zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-z.htmlszklanka
kaszy jaglanej,1
czerwona papryka,pół pęczka
natki pietruszki,ok. 10 średnich
pieczarek,200 ml
śmietanki płynnej 18% (lub kremowej 30%),ok. 150 g startego
żółtego sera,
sól i
pieprz na klopsiki:500 g
mielonego mięsa2 łyżeczki
przyprawy gyros,1 łyżeczka
przyprawy maggi w płynie,1-2 łyżeczki słodkiej, mielonej
papryki,3 łyżki
tartej bułki,
jajkoKlopsiki: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy dokładnie, formujemy miniklopsiki (wielkości
orzecha włoskiego lu trochę większe) i smażymy.
Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy, odkładamy na bok. Na tej samej patelni przesmażamy
pieczarki, dodajemy
śmietanę i gotujemy jakieś 5 minut od zagotowania się
śmietanki, na małym ogniu. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Ugotowaną
kaszę mieszamy z posiekaną
natką pietruszki i przesmażoną
papryką. Wykładamy do żaroodpornego naczynia. W
kaszę wtykamy usmażone klopsiki. Całość zalewamy sosem
śmietanowo-
pieczarkowym. Posypujemy tartym,
żółtym serem. Zapiekamy około 30-35 minut w 180 stopniach.