Wykonanie
Ciasteczkowy sernik na zimno tak nam posmakował, że chciałam zrobić znów jakiś serniczek na podobnej bazie. Miałam do zużycia
chałwę i tak powstało to cudeńko. Kolejny eksperyment - klejny sukces :) Aż sama jestem z siebie dumna :) Tym bardziej że pierwszy raz robiłam zebrę (nawet takiej babki-zebry nigdy nie piekłam). Zdziwienie i podziw w oczach
męża - bezcene ;) A do tego ten smak - delikatny, lekko
chałwowy, z cudownym musem z
białej czekolady i namoczonymi w
likierze wiśniami. Bardzo polecam :)

SKŁADNIKI: (na tortownicę 21 cm)500 g
twarogu sernikowego2 łyżki
żelatyny50 ml wrzątku1 szkl
śmietany 30%4 łyżki
cukru pudru*1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią20 dag
chałwy2 łyżki
czekolady w proszku lub
kakao słodkiego typu PuchatekMus z
białej czekolady2/3 tabliczki
białej czekolady2/3 szkl
śmietany 30%1 łyżka
śnieżki (suchego proszku)Dodatkowo:
wiśnie suszone SKWORCU namoczone w
likierze wiśniowy* pomimo dodatku
chałwy masa serowa wcale nie jest bardzo słodka, jeśli ktoś woli bardzo słodkie ciasta można dodać więcej
cukru, ale wydaje mi się że ta ilość jest wystarczająca, tym bardziej że mus z
białej czekolady dosładza całość1.
Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali.2.
Twaróg sernikowy zmiksować z
cukrami i
śmietanką. Wkruszyć
chałwę i miksować do dokładnego połączenia się składników. 2 łyżki masy serowej dodać do rozpuszczonej
żelatyny (jeszcze ciepłej) i dokładnie wymieszać. Dodać do masy serowej i całość ponownie zmiksować.3. Masę
serową podzielić na pół, do jednej części dodać 2 łyżki słodkiego
kakao.4. Tortownicę (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej środek wyłożyć ok 2 łyżki stołowe (ja używałam dużej łyżki-miarki 50 ml więc
brałam po jednej) masy z
kakao, na środek tej masy
kakaowej taką samą porcję masy jasnej, na jej środek znów masę
kakaową i tak aż do wyczerpania obu mas. Na koniec można lekko potrząsnąć tortownicą żeby wierzch się wyrównał. Odstawić do lodówki do stężenia.5.
Czekoladę rozpuścić (ja wkładam na minutę do mikrofali a później wyjmuję i mieszam aż się wszystko rozpuści).
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę
Śnieżki. 2 łyżki tak ubitej
śmietanki dodać do rozpuszczonej
czekolady (nie może być za ciepła po
śmietana mogłaby się zważyć), wymieszać. Przełożyć do ubitej
śmietany i zmiksować szybko tylko do połączenia składników. Wyłożyć na stężałą masę
serową, rozsmarować.7. Wierzch można udekorować dowolnie. Ja na brzeg ułożyłam
wiśnie suszone namoczone w
likierze wiśniowym (moczyły się tak 3 doby), później patyczkiem do szaszłyków narysowałam kółka, wstrzyknęłam tam strzykawką
likier wiśniowy, a następnie zrobiłam promienie tworząc pajęczynkę i w nie również wstrzyknęłam
likier wiśniowy (dosłownie po kropelce).8. Całość odstawić do lodówki do stężenia.


