ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane pastą z makreli

Jajka faszerowane pastą z makreli

nazwa

Wykonanie

Za moim mężem od jakiegoś czasu chodziła pasta z makreli. Dziś wreszcie się doczekał:) Miała być tylko na kanapkach, ale gdy kroiłam jajka wpadłam na pomysł nadziania ich i tak powstała nie tylko pyszna kolacja, ale także ciekawa przekąska - idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne oraz na wszelkie towarzyskie spotkania.
SKŁADNIKI: (na 6 szt)
10 dag makreli (obranej, bez ości)
1 łyżka majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
6 jajek ugotowanych na twardo
1-2 ogórki konserwowe
1/2 cebulki czerwonej
kawałeczek czerwonej papryki
sól, pieprz do smaku
ewentualnie szczypiorek
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
1. Makrelę zmiksować z majonezem i musztardą.
2. Z jajek wyciąć kawałek wzdłuż - "ósemkę" lub trochę więcej (jak widać na zdjęciu), przy pomocy łyżeczki wyjąć żółtka (ja wydrążyłam też trochę białka, żeby zmieściło się więcej nadzienia) i razem z odciętymi częściami drobno posiekać. Dodać do zmiksowanej makreli.
4. Ogórki, cebulkę i paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać do pasty. Całość wymieszać dokładnie łyżką i doprawić do smaku.
5. Gotową pastą nadziać jajka.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/03/jajka-z-pasta-z-makreli.html