Za moim mężem od jakiegoś czasu chodziła pasta z makreli. Dziś wreszcie się doczekał:) Miała być tylko na kanapkach, ale gdy kroiłam jajka wpadłam na pomysł nadziania ich i tak powstała nie tylko pyszna kolacja, ale także ciekawa przekąska - idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne oraz na wszelkie towarzyskie spotkania.SKŁADNIKI: (na 6 szt)10 dag makreli (obranej, bez ości)1 łyżka majonezu1 łyżka ostrej musztardy6 jajek ugotowanych na twardo1-2 ogórki konserwowe1/2 cebulki czerwonejkawałeczek czerwonej paprykisól, pieprz do smakuewentualnie szczypiorekprzyprawy: sól, pieprz, papryka ostra1. Makrelę zmiksować z majonezem i musztardą.2. Z jajek wyciąć kawałek wzdłuż - "ósemkę" lub trochę więcej (jak widać na zdjęciu), przy pomocy łyżeczki wyjąć żółtka (ja wydrążyłam też trochę białka, żeby zmieściło się więcej nadzienia) i razem z odciętymi częściami drobno posiekać. Dodać do zmiksowanej makreli.4. Ogórki, cebulkę i paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać do pasty. Całość wymieszać dokładnie łyżką i doprawić do smaku.5. Gotową pastą nadziać jajka.