ßßß
SKŁADNIKI:250 g masła/margaryny (u mnie Kasia)200 g cukru1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego)4 jajka250 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli150 g czekolady (może być gorzka, mleczna, u mnie z orzechami bo taką akurat miałam)150 ml adwokatutroszkę masła/margaryny do posmarowania formybułka tarta do posypania formycukier puder do posypania1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch.2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku.3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Partiami dodawać do ciasta ciągle je miksując.4. Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tartce (ja posiekałam w grubsze kawałki żeby była bardziej wyczuwalna ale przez to opadły one na spód formy). Wyłączyć mikser, wsypać czekoladę i wlać adwokat. Wymieszać łyżką lub delikatnie przez chwilkę na najniższych obrotach mikserem.5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Piec ok 50 min w 170*C do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w formie, a następnie wyjąć z niej i odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Inspiracja: Kuchenne łasuchowanie
