Wykonanie
Gdy zobaczyłam przepis na babkę
ajerkoniakową z kawałkami
czekolady u Emilii na Kuchennym łasuchowaniu, wiedziałam, że muszę ją zrobić. Planowałam upiec ją na Wielkanoc, ale nie wytrzymałam i zrobiłam wczoraj - i bardzo dobrze, bo dzięki temu
mogę się nią podzielić z
Wami:)Wyszła przepyszna - mięciutka, pulchna i pachnąca, z lekkim posmakiem
adwokatu i cudownie rozpuszczającą się w ustach
czekoladą. Pół rozeszło się w mgnieniu oka a drugie pół wzięłam do pracy i wszystkim bardzo smakowała.Myślę, że z tego ciasta wyszłyby również wspaniałe muffinki.Bardzo polecam:)

SKŁADNIKI:250 g masła/margaryny (u mnie
Kasia)200 g
cukru1 czubata łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią (lub 1 opakowanie
cukru wanilinowego)4
jajka250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli150 g
czekolady (może być gorzka,
mleczna, u mnie z
orzechami bo taką akurat miałam)150 ml
adwokatutroszkę masła/margaryny do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania1. Masło/margarynę utrzeć z
cukrem na puch.2. Dalej ucierając dodawać po jednym
jajku.3.
Mąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
solą. Partiami dodawać do ciasta ciągle je miksując.4.
Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tartce (ja posiekałam w grubsze kawałki żeby była bardziej wyczuwalna ale przez to opadły one na spód formy). Wyłączyć mikser, wsypać
czekoladę i wlać
adwokat. Wymieszać łyżką lub delikatnie przez chwilkę na najniższych obrotach mikserem.5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i posypanej
bułką tartą formy. Piec ok 50 min w 170*C do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w formie, a następnie wyjąć z niej i odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Posypać
cukrem pudrem.



Inspiracja: Kuchenne łasuchowanie

