ßßß Cookit - przepis na Babka adwokatowa z czekoladą

Babka adwokatowa z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Gdy zobaczyłam przepis na babkę ajerkoniakową z kawałkami czekolady u Emilii na Kuchennym łasuchowaniu, wiedziałam, że muszę ją zrobić. Planowałam upiec ją na Wielkanoc, ale nie wytrzymałam i zrobiłam wczoraj - i bardzo dobrze, bo dzięki temu mogę się nią podzielić z Wami:)
Wyszła przepyszna - mięciutka, pulchna i pachnąca, z lekkim posmakiem adwokatu i cudownie rozpuszczającą się w ustach czekoladą. Pół rozeszło się w mgnieniu oka a drugie pół wzięłam do pracy i wszystkim bardzo smakowała.
Myślę, że z tego ciasta wyszłyby również wspaniałe muffinki.
Bardzo polecam:)
SKŁADNIKI:
250 g masła/margaryny (u mnie Kasia)
200 g cukru
1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego)
4 jajka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g czekolady (może być gorzka, mleczna, u mnie z orzechami bo taką akurat miałam)
150 ml adwokatu
troszkę masła/margaryny do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania
1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch.
2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku.
3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Partiami dodawać do ciasta ciągle je miksując.
4. Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tartce (ja posiekałam w grubsze kawałki żeby była bardziej wyczuwalna ale przez to opadły one na spód formy). Wyłączyć mikser, wsypać czekoladę i wlać adwokat. Wymieszać łyżką lub delikatnie przez chwilkę na najniższych obrotach mikserem.
5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Piec ok 50 min w 170*C do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w formie, a następnie wyjąć z niej i odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Inspiracja: Kuchenne łasuchowanie
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/03/babka-adwokatowa-z-czekolada.html