Wykonanie
Pyszne połączenie
biszkoptu, masy karmelowej z fantastycznie chrupiącym
słonecznikiem, delikatnego ptasiego mleczka i
herbatników z polewą z nutelli. Brzmi super, prawda? A smakuje jeszcze lepiej!

SKŁADNIKI:
Biszkopt:4
jajka2/3 szkl
cukru2/3 szkl
mąki2/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem karmelowy:1/2
masła*1/2 szkl
cukru pudru1 łyżka
śmietanki 30%/mleka1 puszka masy krówkowej (u mnie gotowa z Gostynia)20 dag
ziaren słonecznikaPtasie mleczko:330 ml
śmietanki 30%1
śmietan fix (niekoniecznie)1
serek homogenizowany waniliowy4 łyżki
cukru pudru5 łyżeczek
żelatyny1/4 szkl wrzątkuPonadto:
herbatniki1 łyżka
masła2 kopiaste łyżki nutelli* ja użyłam
margaryny i jak widać na zdjęciach niestety masa nie stężała eystarczająco

1.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni i odstawić do ostygnięcia.2.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać
cukier, a następnie
żółtka.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać do
jajek ubitych z
cukrem i delikatnie wymieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C.3.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku u odstawić do ostygnięcia.4 . Krem karmelowy:
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i śmietanką/mlekiem, nie przerywając miksowania dodawać partiami masę
krówkową, na koniec wsypać
słonecznik i delikatnie wymieszać.5. Ptasie mleczko:
śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec
śmietan-fix. Dodać
cukier puder i
serek i jeszcze przez chwilę miksować. Do
żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy, wymieszać i całość dodać do
śmietanki. Ponownie zmiksować.6. Polewa:
Masło rozpuścić w rondelku, wymieszać z nutellą.7. Na
biszkopt wyłożyć masę karmelową ze
słonecznikiem, na to warstwę z
bitej śmietany, rozłożyć
herbatniki i polać przy pomocy łyżki polewą z nutelli.


Inspiracja:
Anyżkowo