ßßß
SKŁADNIKI:Biszkopt:4 jajka2/3 szkl cukru2/3 szkl mąki2/3 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem karmelowy:1/2 masła*1/2 szkl cukru pudru1 łyżka śmietanki 30%/mleka1 puszka masy krówkowej (u mnie gotowa z Gostynia)20 dag ziaren słonecznikaPtasie mleczko:330 ml śmietanki 30%1 śmietan fix (niekoniecznie)1 serek homogenizowany waniliowy4 łyżki cukru pudru5 łyżeczek żelatyny1/4 szkl wrzątkuPonadto:herbatniki1 łyżka masła2 kopiaste łyżki nutelli* ja użyłam margaryny i jak widać na zdjęciach niestety masa nie stężała eystarczająco
1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i odstawić do ostygnięcia.2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek ubitych z cukrem i delikatnie wymieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C.3. Żelatynę rozpuścić we wrzątku u odstawić do ostygnięcia.4 . Krem karmelowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem i śmietanką/mlekiem, nie przerywając miksowania dodawać partiami masę krówkową, na koniec wsypać słonecznik i delikatnie wymieszać.5. Ptasie mleczko: śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec śmietan-fix. Dodać cukier puder i serek i jeszcze przez chwilę miksować. Do żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy, wymieszać i całość dodać do śmietanki. Ponownie zmiksować.6. Polewa: Masło rozpuścić w rondelku, wymieszać z nutellą.7. Na biszkopt wyłożyć masę karmelową ze słonecznikiem, na to warstwę z bitej śmietany, rozłożyć herbatniki i polać przy pomocy łyżki polewą z nutelli.
Inspiracja: Anyżkowo