Wykonanie

Błyskawiczne i przepyszne drożdżówki na
mące orkiszowej, bez dodatku
białego cukru, z
owocami i chrupiącą kruszonką. Przygotowałam je na bazie
ciasta drożdżowego, z którego często piekę placek
drożdżowy z
owocami i kruszonką, Jest to bardzo szybki przepis, bez wyrastania, bez zaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na
mące krupczatce, później zamieniłam na
tortową, a od kilku lat przygotowuję go na
mące orkiszowej. Właśnie gdy piekłam go tydzień temu, pomyślałam, że z tego przepisu byłyby super drożdżówki, ciasto jest bowiem bardzo elastyczne i dzięki temu, że zalewane jest bardzo ciepłym
mlekiem dosłownie rośnie "w oczach". Polecam, idealne zarówno na drugie śniadanie do szkoły, jak i na podwieczorek.Z podanych składników wyszło mi 15 drożdżówek.Składniki:- 550g
mąki orkiszowej typ750 (lub 500g typ700; lub 500g tortowej)- 1/4 kostki
masła (kostka 250g, czyli ok.62,5g)- 1/4 szklanki*
oleju- 3
żółtka- szczypta
soli- 1/4 szklanki*
cukru trzcinowego (lub zwykłego)- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią lub
cukier waniliowy- 50g świeżych
drożdży- 1 szklanka*
mleka (250ml)*Szklanka- 250mlDodatkowo:-
owoce świeże, mrożone lub
konfitura (u mnie
konfitura morelowa i mrożone
poziomki)- kruszonka-
lukier marcepanowy (lub dowolny inny)Kruszonka:- 50g zimnego
masła- 50g
cukru trzcinowego lub
ksylitolu, lub zwykłego- 100g
mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 3-4 łyżki
płatków migdałów+
płatki migdałów do obsypania drożdżówekWszystkie składniki dokładnie zagnieść w dłoniach, powinny się utworzyć grudki kruszonki, odstawić.W misie miksera utrzeć
żółtka ze szczyptą
soli,
cukrem trzcinowym i rozkruszonymi
drożdżami na gładką, puszystą masę.W rondelku roztopić
masło z 1/2 szklanki
mleka, doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wlać resztę
mleka i
olej, zamieszać.Do utartych
żółtek wsypujemy
mąkę, lekko mieszamy, następnie wlewamy bardzo ciepłe
mleko z
olejem i
masłem. Dokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Ja nigdy nie wyrabiam długo
ciast drożdżowych i zawsze wychodzą, poza tym
mąka orkiszowa nie lubi długiego wyrabiania (robi się gumowata). Gdy użyjemy
mąki pszennej i mamy w zwyczaju długie wyrabianie
ciasta drożdżowego, oczywiście możemy wyrabiać, pszenicy to nie szkodzi, ale nie ma takiej potrzeby, wystarczy chwila.Z gotowego ciasta odrywamy mniejsze kawałki (ciasto nie powinno się kleić, powinno być także bardzo elastyczne). Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy dłońmi, smarujemy delikatnie rozbełtanym
białkiem, nakładamy
konfiturę lub świeże (lub mrożone)
owoce, pokrojone na mniejsze kawałki (gdy są duże), posypujemy kruszonką, ja dodatkowo posypałam jeszcze
płatkami migdałów i te z dodatkiem mrożonych poziomek posypałam odrobiną
cukru trzcinowego.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.10 minut, następnie przełączamy na termoobieg i dopiekamy jeszcze 5 minut, do lekkiego przyrumienienia.


Po lekkim przestudzeniu można je delikatnie polukrować, u mnie tradycyjnie
lukier marcepanowy: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli
aromatu migdałowego i słodka kremówka, dokładnie rozmieszać, polukrować i gotowe.





Smacznego :-)