Wykonanie

Nasza ulubiona wersja sałatki caprese. W tej wersji zajadamy się nią już od dłuższego czasu. Idealny pomysł na szybką, zdrową kolację, na imprezę, jako zakąska, itp. Oczywiście najlepsza jest z
mozzarellą z
mleka bawolego- di bufalla, a o tą teraz nietrudno, bywa często w Lidlu, Biedronce, Kaufhlandzie, Piotrze i Pawle, różni się tylko ceną, firmą, smak ma zawsze tak samo cudowny. Jest bardzo delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom
sałat,
bazylii no i
mozzarelli oczywiście. W połączeniu z pysznym, domowym
sosem pesto, toż to rozkosz dla podniebienia... :-)U nas bywa z 2-3
razy w miesiącu, jest wprost cudowna w smaku... :-)Składniki:- 1-2 liście
sałaty lodowej na osobę- 1-2 garście
rukoli na osobę- kulka
mozzarelli di buffala (lub zwykłej) na osobę- po kilka
pomidorków koktajlowych (
czereśniowych lub
truskawkowych)
Sos pesto:- 1-2 ząbki
czosnku- 1-2 pełne garście listków
bazylii-
sól do smaku (na czubku łyżeczki, u mnie himalajska)-
oliwa z oliwek (dowolnie), u mnie ok.2-3 łyżki na osobę
Czosnek obrać, zmiażdżyć (przecisnąć przez praskę), dodać
sól i dokładnie rozdusić moździerzem (można również pokroić tylko na mniejsze kawałki i rozdusić moździerzem, mnie jest łatwiej gdy go przeciskam przez praskę).Do misy dodaję oberwane listki z
bazylii i rozduszam na gładką masę. Na końcu dolewam
oliwę z oliwek, mieszam i sos gotowy.



Na talerze wykładam rozdrobnione liście
sałaty lodowej (1-2 na osobę), dosypuję
rukolę, wykładam odsączoną kulkę
mozzarelli rozerwaną lekko od góry (na krzyż). Dekoruję przekrojonymi na pół
pomidorkami. Całość polewam
sosem pesto, dokładam liść
bazylii i gotowe. Zdrowa, dietetyczna kolacja zaprasza do stołu:-)







Smacznego :-)