Wykonanie
Któż z nas nie lubi kruchych,
maślanych ciasteczek..., chyba wszyscy je uwielbiamy. Są idealne zarówno do
kawki, jak i na drugie śniadanie dla naszych Milusińskich. Dzisiaj wersja bardzo prostych orkiszowych
ciastek maślanych, u mnie z podwójnej porcji, w
trzech smakach:
czekoladowe,
waniliowe i
waniliowo-
czekoladowe, wszystkie równie smaczne. Z podanych składników wyszły mi dwie blaszki
ciastek- 40sztuk.Składniki ciasta jasnego:- 120g zimnego
masła- 170g
mąki orkiszowej typ750- 3-4 łyżki mielonego
ksylitolu lub
cukru pudru- 1 łyżka ekstraktu
waniliowego- 1 łyżka
mleka ryżowego lub zimnej
wodyW misie miksera umieścic
mąkę, dodać
masło pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt
waniliowy oraz mielony
ksylitol i przy pomocy haka (lub ręcznie) zagnieść kruche ciasto. Dodać ekstrakt
waniliowy i łyżkę
mleka roślinnego lub zimnej
wody, tak, by powstało gładkie, kruche ciasto.
Składniki ciasta ciemnego :- 120g zimnego
masła- 140g
mąki orkiszowej typ750- 5-6 łyżek mielonego
ksylitolu lub pudru- 30g
kakao- 2 łyżki
mleka ryżowego lub zimnej
wodyW misie miksera umieścić
mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki
masło, dodać
kakao i mielony
ksylitol i przy pomocy haka (lub ręcznie) zagnieść kruche ciasto. Dodać 2 łyżki
mleka ryżowego lub zimnej
wody tak, by składniki połączyły się i utworzyły gładkie, kruche ciasto.
Z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości małego
orzecha włoskiego i układać na blaszce. Ja zrobiłam w
trzech smakach:
czekoladowym,
czekoladowo-
waniliowym i
waniliowym. Wyszło mi 40
ciastek, po 20 na każdą blaszkę.
Następnie kulki rozgnieść widelcem, uzyskamy piękny wzorek na ciachach. Blaszki wstawić do lodówki i schłodzić kilka godzin, u mnie stały 5h, ale wystarczy im 1-2h.
Zimne ciacha wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok.12-15 minut, do lekkiego zrumienienia.Odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas przekładamy na talerz lub do metalowej puszki. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku.
Smacznego ;-)