Wykonanie

Pyszna, kremowa zupa serowa to idealne, szybkie danie. Nam smakowała bardzo, może zasmakuje również i Wam.Przepis znaleziony tutaj (klik)Składniki na 5 porcji:- 1,5l
bulionu- 100g
serka topionego śmietankowego- 100g
serka topionego Maasdamer- 100g
serka topionego Emmentaler- 1 średnia
cebula- 200ml słodkiej kremówki (30%)-
oliwa lub
olej kokosowy bezzapachowy (2 łyżki)- 2 łyżki
masła-
sól i świeżo mielony
pieprz do smaku- 1 łyżeczka
kurkumy- 80ml białego,
wytrawnego wina-
szczypiorek do posypania- grzanki z 2-3 kromek
chleba (użyłam własnego
chleba na zakwasie)-
zioła prowansalskie (pominęłam)- długo dojrzewający
żółty ser-
skrobia kukurydziana (maizena) nie trzebaGrzanki:- 2 -3 kromki
chleba-
olej kokosowy bezzapachowy lub
masło-
chili i
zioła prowansalskie (pominęłam)Kromki
chleba posmarować cienko
olejem kokosowym lub
masłem. Pokroić w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić na nią pokrojone kawałki
chleba i co jakiś czas mieszając przyrumienić je. Dopawić
ziołami prowansalskimi i
chili.

W garnku rozgrzać
olej z
masłem, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Do garnka wlać
wino i odparować całość ok.5 minut. Następnie do garnka wlać
bulion i pokrojone na mniejsze kawałki
serki topione. Całość gotować na średnim palniku ok.15 minut, cały czas mieszając. 5 minut przed końcem dodać kremówkę i doprawić zupę
solą, świeżo mielonym
pieprzem oraz
ziołami prowansalskimi (gdy dajemy) i
kurkumą. Możemy również zupę delikatnie (1-2 łyzeczki) zagęścić
skrobią kukurydzianą, gdy wydaje nam się zbyt rzadka.Następnie zupę odstawić z palnika i zostawić chwilę aż zgęstnieje.Zupę podawać posypaną grzankami, startym
żółtym serem i
szczypiorkiem.




Smacznego :-)