Wykonanie
Sałaty bywają u nas często, gęsto, tak z 300
razy do roku. Zwykle powtarzamy ulubione smaki ale bywa, że zmieniamy w nich niektóre składniki, sosy itp. Wariacji na temat
sałaty greckiej jest mnóstwo, przedstawiałam już jej jedną wersję dzisiaj kolejna (nie są to jeszcze wszystkie). Dzisiejsza jest również bez
sałaty lodowej (która bywa najczęściej) jest na bazie
rucoli i
roszponki, z dodatkiem kolorowych
papryk, olbrzymich greckich
oliwek (te moje miały cudowny lekko
orzechowy smak, nawet mój małżonek nie jadający
oliwek tymi był zachwycony),
pomidorów, prażonych
ziaren słonecznika i prawdziwej owczej
fety. Idealna jako dodatek do obiadu, grilla, na kolację (jako samodzielne danie) czy na imprezę (także sylwestrową). Polecam jest pyszna...:-)Składniki:-
rucola , ok.1/2 opakowania (lub dowolnie)-
roszponka, ok.1/2 opakowania (lub dowolnie)- po 1/2 strąka
papryki: czerwonej, pomarańczowej i
żołtej- 3
pomidorki rzymskie (lub dowolne)-
ser feta (u mnie owczy) lub inny twardy-
zielone oliwki (u mnie olbrzymie greckie z "L", są obłędnie cudowne)- 3-4 łyżki prażonych
ziaren słonecznika- świeżo mielony
pieprz-
oliwa z oliwek-
ocet balsamicznyDo miski wkładamy
rucolę,
roszponkę, pokrojone w kostkę
papryki,
pomidorki, przekrojone na pół (lub na mniejsze kawałki)
oliwki, pokrojony na kawałki
ser. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni
ziarnami słonecznika, świeżo mielonym
pieprzem i całość polewamy
octem balsamicznym i
oliwą z oliwek.Przed podaniem całość mieszamy.






Smacznego :-)