Wykonanie

Dla wielbicieli
ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane
ciasteczka z nutą
przyprawy piernikowej.
Ciasteczka są na
mące orkiszowej bez dodatku
cukru. Mają pyszny,
maślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-)Moja
przyprawa korzenna jest bardzo intensywna, gdy użyjecie innej jej ilośćmożna zwiększyć, wedle uznania.Składniki:- 300g
mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 (lub 270g
mąki pszennej)- 30g
skrobi kukurydzianej- 2
żółtka- 150g zimnego
masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 100-120g
ksylitolu (najlepiej mielonego) lub
cukru pudru- 2 łyżki kwaśnej
śmietany- ok.50g (lub
jogurtu greckiego)- 1 płaska łyżeczka mielonego
cynamonu- 1/2 - 3/4 płaskiej łyżeczki
przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- szczypta
soliDodatkowo:- 1
jajko do posmarowania
ciastek- u mnie pokruszone
migdały do posypaniaW misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta). Uformować kulę i schłodzić zawiniętą w folię spożywczą w lodówce, przez conajmniej 30 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować na blacie na pożądaną grubość i wykrawać foremkami dowolne kształty.Odcięte kawałki ciasta zagniatamy powtórnie, rozwałkowujemy i wykrawamy, tak aż do wyczerpania ciasta.
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały.Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym
jajkiem, można również posypać
migdałami i wsuwamy do piekarnika.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C, na programie góra-dół, do lekkiego zarumienienia, ok.10-12 minut.






Smacznego :-)