Wykonanie
Ubóstwiam wszystko co
bazyliowe, wręcz mam ostatnio
bazyliową manię. Mogłabym jeść same liście
bazylii, tak jak np.
sałatę. Dodaję również duże ilości do zupy pomidorowej i ogromne do caprese, bardzo przypadła mi również do gustu
sałatka z fig z
mozzarellą posypana świeżą
bazylią . Po trochę innym pesto, które robiłam już jakiś czas temu, zajadamy się teraz wersją wzbogaconą dodatkowo o
awokado. Dla mnie jest to jeszcze lepsza wersja już i tak idealnego pesto. Polecam, przepis wart wypróbowania. Idealne zarówno do kanapek (taka kanapeczka z pesto i plastrem
pomidora- mniam, pyszności! ) jak również do
makaronu.Składniki:- listki oberwane z 2 doniczek
bazylii- olbrzymia garść
szpinaku baby- 150g
płatków migdałów- 1 dojrzałe, miękkie
awokado- 3/4 szklanki dobrej
oliwy z oliwek- 1-2 ząbki
czosnkuW misce umieszczamy liście oberwane z
bazylii i
szpinak, dodajemy
płatki migdałów, pokrojone ząbki
czosnku oraz część
oliwy i dokładnie miksujemy. Używam do tego ręcznego blendera. Dolewamy resztę
oliwy i blendujemy całość na gładką masę.
Na końcu dodałam obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
awokado i jeszcze raz zmiksowałam.
Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Gdy masa jest bardzo gęsta można dodać troszkę więcej
oliwy. Można od razu zajadać. Pychotka !... :-)
Smacznego :-)