Wykonanie
Dla wszystkich wielbicieli pesto (ale myślę iż nie tylko), mam przepis idealny. Znaleziony tutaj (klik), od razu skradł nasze
serca. Świetne jako zamiennik
masła, ale również jako dodatek do
makaronu itp. Kanapka
pełnoziarnistego chlebka z takim pesto, do tego plaster
pomidora i mamy gotowe smakowite i bardzo zdrowe śniadanko. Ja choć od
masła nie stronię, wręcz uważam iż dobre
masło nie jest złe, to bardzo lubię ostatnio takie eksperymenty. Ten był bardzo udany, po pesto pozostało już tylko wspomnienie... :-)Składniki:- listki oberwane z dwóch doniczek
bazylii- duża garść
szpinaku baby- 150g
płatków migdałów- 3/4 szklanki dobrej
oliwy z oliwek (gdy będzie zbyt gęste dodać więcej)- 1 ząbek
czosnkuLiście
bazylii i
szpinaku (bez łodyżek) umieszczamy w misce, dodajemy pokrojony ząbek
czosnku,
płatki migdałów, i część
oliwy z oliwek i całość blendujemy (ja użyłam ręczny blender).
Dolewamy resztę
oliwy i miksujemy na gładką masę. Gdy pesto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę
oliwy (ja dolałam). Doprawić do smaku
solą i odrobiną
pieprzu.Uwaga: nie wylizać całej zawartości miski! Bardzo wciąga... :-)
Smacznego :-)