ßßß Cookit - przepis na BUŁKI ORKISZOWO - JOGURTOWE

BUŁKI ORKISZOWO - JOGURTOWE

nazwa

Wykonanie

Kolejne bułeczki, które skradły nasze serca, a raczej podniebienia. Bułki są bardzo delikatne, puchate i baaardzo smaczne. Idealne zarówno do konfitury, powideł, jak i dodatków wytrawnych. Ja znalazłam je tutaj, jednak przepis troszkę zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową (dodałam też żytnią), pominęłam miód (jest zbędny, drożdże wyrastają bez niego), zmniejszyłam także ilość drożdży. Początkowo zaczynałam od 400g mąki orkiszowej i 100g żytniej, jednak stopniowo musiałam jeszcze dosypać 40g mąki orkiszowej, tak by ciasto się nie kleiło. Ilość mąki zależy m.in.od rodzaju użytej mąki, jej wilgotności, itp.
I piekłam je troszkę dłużej niż w przepisie. Polecam, bardzo szybko się je przygotowuje a efekt jest bardzo zadowalający, zarówno wizualny jak i smakowy. Z podanych składników wychodzi ok.8-10 sztuk.
Składniki:
- ok.440g mąki orkiszowej (u mnie typ750)
- 100g mąki żytniej żurkowej (chlebowej, typ720)
- 200ml jogurtu naturalnego (dałam własnej produkcji)
- 100ml ciepłej wody
- 10g soli
- 20g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju (dałam rzepakowy)
Do kubeczka z letnią wodą dodać 2 łyżki letniego jogurtu, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok.10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
W misie miksera umieścić resztę mąki, dodać sól, olej, oraz rozbełtane jajko z pozostałym jogurtem i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić do połączenia składników. Ja dałam na początku 400g mąki orkiszowej, jednak w trakcie wyrabiania dodałam jeszcze 40g tak, by ciasto się nie kleiło. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok.40 minut (pod przykryciem), w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, lekko zagniatamy, posypujemy delikatnie mąką i formujemy wałek (ok.60x8cm), lekko go spłaszczamy i kroimy na 8-10 kawałków. Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok.30 minut do wyrastania.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C program góra-dół ok.15 minut. Następnie przełączyłam na termoobieg i dopiekałam jeszcze przez 5 minut.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/10/buki-orkiszowo-jogurtowe.html