Wykonanie

Kolejne uwielbiane przez moją Córcię
ciasteczka. Dziś w wersji z karobem, który ma lekko karmelowy posmak.
Ciasteczka są pyszne, kruchutkie, bardzo maślane, lekko karmelowe, no i zdrowe: bez pszenicy, bez
cukru. Wersji tych
ciasteczek bywało już u nas sporo, zamiast karobu można oczywiście dodać
kakao. Można wykorzystać kawałki
czekolad np.z
jajek niespodzianek, które wwałkowujemy w ciasto (po upieczeniu super chrupią). Na co tylko mamy ochotę. Polecam,
ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce do kilkunastu dni.Składniki:- 550g
mąki orkiszowej białej, u mnie typ750- 350g zimnego
masła- 1
jajko- 160g
ksylitolu- 20g
ksylitolu z prawdziwą
waniliąDodatkowo:- 2-3 łyżeczki karobu (lub
kakao)- u mnie
płatki czekoladowe bez
cukru (nie trzeba)- dowolne dodatki, np.kawałki
czekolady, kawałki
krówek, itp.W misie miksera umieścić
mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki
masło,
jajko, wsypać
ksylitol i
ksylitol z
wanilią i zagnieść kruche ciasto. Można zagnieść ciasto ręcznie. Mnie wyręcza w tej czynności mikser.

Otrzymane ciasto podzielić na 3 części. Dwie zostawiamy jasne, do trzeciej dodajemy karob (lub
kakao) i zagniatamy (nie musi być bardzo dokładnie). Następnie ciemne ciasto dzielimy jeszcze na trzy części.Jedną część (z dwóch otrzymanych) jasnego ciasta rozwałkować na blacie, rozwałkować także osobno jedną część ciemnego ciasta. Na jasnym ułożyć ciemny blat ciasta i przy pomocy folii spożywczej zawinąć w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.15-30 minut w zamrażarce, komorze 0*C lub w lodówce.W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta jasnego i ciemnego.

Do trzeciej części ciemnego ciasta po rozwałkowaniu dodałam
płatki czekoladowe, które wwałkowałam w ciasto. Zawinąć w rulon, folię spożywczą i schłodzić.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i kroimy na plastry ok.0,5cm. które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C (termoobieg) ok.15 minut.Zostawić na blaszce do wystudzenia.





Smacznego :-)