Wykonanie

To już moja druga
tarta (po tarcie z pieczonym
jogurtem greckim i
owocami)ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze, to jeszcze bardzo smaczne. Dzisiejsze jest w wersji bardzo light, tylko z dodatkiem karmelizowanych
jabłek ale bardzo zaskakujące smakiem. Nawet nie spodziewaliśmy się iż będzie tak dobre ... Polecam tę tartę bo jest tego warta. Przepis znaleziony tutaj (klik) , z moimi małymi modyfikacjami, m.in. część
cukru zamieniłam na
ksylitol, zamieniłam także
mąkę na orkiszową, oraz ilości gdyż moja forma ma tylko 24cm, oryginalny przepis był na formę 30cm.Składniki na ciasto:- 330g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000)- 100g
masła- 20g
oleju kokosowego nierafinowanego (zapachowy)- 3 łyżki
ksylitolu- 1 nieduże
jajko- 1
żółtko- 3 łyżki zimnej
wody- szczypta
soliDodatkowo:- 4 średnie
jabłka- 3 łyżki
cukru trzcinowego-
cynamonWszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zagnieść przy użyciu haka lub szybko zagnieść ręcznie (by ciasto zbytnio się nie ogrzało). Uformować kulę, lekko spłaszczyć , zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce.

W tym czasie umyć, obrać i pokroić w plastry
jabłka.Na rozgrzaną patelnię wsypać
cukier trzcinowy i skarmelizować go (nie mieszamy). Gdy cały
cukier nam się rozpuści dorzucamy pokrojone
jabłka i energicznie mieszając smażymy kilka minut (ok.2-3). Do
jabłek dodajemy
cynamon i dokładnie mieszamy (ja dałam ok.1 łyżeczki).


Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy w kształcie koła i delikatnie przenosimy do formy, dokładnie wyklejając jej dno i boki. Nakłuwamy widelcem i układamy przestudzone
jabłka. Ja moje jeszcze dodatkowo posypałam małą ilością
cukru trzcinowego .


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg), przez pierwsze 20 minut ciasto ma być przykryte folią aluminiową. Następnie folię zdejmujemy i dopiekamy jeszcze ok.10-12 minut w temp.160*C.




Dla nie liczących kalorii wersja z kulką pysznych
lodów waniliowych :

Smacznego ;-)