Wykonanie

Już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł na ciacha z dodatkiem
kaszy jaglanej. Jako, że
kasza ta idealnie sprawdziła się w makowcu japońskim, teraz przyszła kolej na pyszne ciacha. Jako pierwsze - wiosenne motylki
waniliowo-
makowe, z dodatkiem zmielonej
kaszy jaglanej - zdrowa pychotka !Do zmielenia
kaszy idealnie sprawdził się mój młynek, którym
mielę ksylitol na puder.
Ciasteczka wyszły baaardzo smaczne. Gorąco polecam !

Składniki:- 250g
mąki orkiszowej (u mnie typ 750) lub ok.230g
mąki pszennej- 50g mielonej
kaszy jaglanej- 200g zimnego
masła- 1
budyń waniliowy bez
cukru (40g)- 50g
ksylitolu z prawdziwą
wanilią lub
cukier waniliowy- 60g
ksylitolu lub
cukru- 1/2 szklanki
maku (całego)- 2
żółtka- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaŁącznie
ksylitolu (lub
cukru) i
cukru waniliowego ma być 110g.
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki i zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie.Z ciasta uformować dwie kule, które następnie spłaszczyć i każdą po kolei rozwałkować na blacie na ok.3-5mm i wykrawać foremką
ciasteczka.Wycięte ciacha układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Z pozostającego ciasta zagnieść kolejną kulę i rozwałkować ją , powycinać ciacha i tak aż do zużycia całego ciasta.

Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku z termoobiegiem, ok.10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.Pozostawić na blaszce do wystygnięcia.



Smacznego ;-)