Wykonanie

Wracam do Was z wieloma nowymi i równie smacznymi przepisami. W miarę możliwości
będę teraz codziennie coś dodawać, bo przepisów się mnoży, aż sama nie wiem co mam pierwsze wrzucić na stronę. Ostatnio wspomniałam znajomej o przepisie na
ciasteczka z
makiem, które zresztą znalazłam tutaj . Bardzo mnie prosiła żebym wrzuciła go na bloga, także proszę bardzo i mam nadzieję, że
ciasteczka smakują równie bardzo jak i mnie:) W rodzinie nie urzekły one każdego, jednak ja osobiście jak tylko natknęłam się na ten przepis na stronie internetowej wiedziałam, że muszę je zrobić! Bo połączenie
maku i kruchego ciasta to coś co ubóstwiam! A wy? Może podzielicie się swoimi smakami?:)) Ja na pewno upiekę je jeszcze nieraz.Składniki:-270g
mąki orkiszowej lub 250g pszennej-40g budyniu
waniliowego bez
cukru (jedna paczka)-200g
masła w temp. pokojowej-
cukier waniliowy 16g (paczka)-90-100g
ksylitolu (lub
cukru)-1/2 szklanki
maku-2
żółtka-płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę,
budyń,
ksylitol i
proszek do pieczenia razem przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić kopiec, a w nim wgłębienie do którego dać pokrojone w kostkę
masło,
cukier waniliowy, 2
żółtka,
mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około 15-30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać foremką
ciasteczka(nie mogą być za cienkie bo będą się łamać). Układać je na blasze(wyłożonej papierem). Piec w temp. 180 stopni C przez około 8-12 minut na termoobiegu do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!:)