Wykonanie

Co jakiś czas nachodzi mnie wielka ochota na sernik. W
sumie to wszyscy jesteśmy wielkimi sernikożercami. Dzisiejszy to troszkę udoskonalony przepis na sernik, który piekę od wielu , wielu lat i który zawsze super się udaje. Tym razem wprowadziłam jeszcze troszkę zmian,m.in.
jajka dodawałam w całości , nie ubijałam osobno
białek bo to powoduje, że sernik mocno wyrasta i później niestety opada , pominęłam
proszek do pieczenia (z tych samych względów) i piekłam w niższej temperaturze niż zwykle. No i jeszcze spód jest z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej. Wyszedł przepyszny...:-)I jeszcze jedna ważna rzecz, przerobiłam go na wersję w tortownicy, po pierwsze dlatego żeby był mniejszy a po drugie i to bardziej istotne, ostatnimi czasy brakuje u nas amatorów kromek, których niestety w cieście jest sporo, a tak każdy kawałek jest z kromką i wówczas co
dziwne - nagle nikomu to nie przeszkadza... :-)Tak więc od teraz większość ciast
będę robić w tortownicy... Ta ma 26cm.Składniki na kruchy spód:- 1/2 szkl
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 1/4 szkl
mąki orkiszowej białej- 65g twardego
masła- 2 łyżki
ksylitolu- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią- 1
żółtko- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (nie trzeba)Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie
masłem. Kruchym
ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki.

Składniki masy serowej:- 1kg gęstego
sera z wiaderka- 1szkl
ksylitolu (lub
cukru)- 170g miękkiego
masła- 6 jaj- 1
budyń śmietankowy bez
cukru- kilka kropli
olejku śmietankowegoMiękkie
masło utrzeć z
ksylitolem w misie malaksera lub ubić mikserem. Cały czas ucierając dodajemy po jednym
jajku. Następnie dodajemy partiami
biały ser. Na końcu dodać kilka kropli
olejku śmietankowego i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać.Gotową masę
serową wylewamy na kruchy spód i wkładamy do nagrzanego do 150*C piekarnika.

Pieczemy 20 minut na termoobiegu a następnie przełączamy na program góra-dół i dopiekamy. Łączny czas pieczenia ok.95 minut.Ja piekłam 100 minut i w ostatnich 5-ciu pękł mi na środku , na szczęście w niczym to nie przeszkadza. Tak więc 95 minut będzie ok.Po tym czasie można zostawić sernik na 1h w uchylonym, wyłączonym piekarniku.
Lukier marcepanowy:- kilka łyżeczek mielonego
cukru trzcinowego (ok.6 łyżeczek)- kilka kropli
olejku migdałowego- kilka łyżeczek kremówkiDo mielonego
cukru dodajemy
olejek migdałowy(3-4 krople) i mieszając łyżeczką dolewamy kremówkę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Gotowym lukrem smarujemy wystudzony sernik.



Smacznego :-)