ßßß Cookit - przepis na SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

nazwa

Wykonanie

Sernik, który króluje u nas praktycznie od zawsze. I mimo różnych eksperymentów, testowania innych serników, zawsze w końcu wracamy do tego. Serniczek idealny. Delikatny, puszysty, wprost rozpływający się w ustach.
Na wielkie okazje ale także i bez nich, wtedy robię go po prostu w mniejszej blaszce, z 2/3 porcji, tj.z 1 kg sera. To jest porcja idealna na weekend dla takiej żarłocznej rodziny jak moja. Ciekawe spostrzeżenie odnośnie sernika pieczonego z ksylitolem , bez dodatku cukru: mianowicie taki sernik może być dłużej przechowywany, nie zmienia smaku, ksylitol po prostu nie fermentuje tak jak cukier, ja zauważam coraz więcej zalet stosowania cukru brzozowego, tak więc baaardzo gorąco polecam .
Można go także polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę z kremówką) ale moja rodzinka zdecydowanie preferuje zwykły lukier.
Składniki na kruchy spód:
-1,5 szklanki mąki tortowej (dałam 255g orkiszowej)
-125g masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 łyżek ksylitolu (lub cukru)
-cukier waniliow (u mnie ksylitol z wanilią)
-2 żółtka
Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie wygnieść spód.
Masa serowa:
-1,5kg sera z wiaderka (najlepiej Juliko lub inny gęsty)
-1,5 szklanki ksylitolu
-olejek śmietankowy (kilka kropli)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-kostka masła (250g)
-8 jaj
-1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
Masło utrzeć z ksylitolem, cukrem waniliowym, olejkiem śmietankowym, dodać po jednym żółtku cały czas ucierając(można mikserem). Następnie dodać ser i budyń z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu białka ubite na sztywno.
Masę serową wylać na blaszkę z kruchym spodem i piec około 90-100 minut w temp. 160 * C (piec góra-dół). Po wyjęciu okroić boki (żeby równo opadał). Po przestudzeniu polukrować lub polać czekoladą.
Lukier:
- puder trzcinowy
- kilka kropli olejku migdałowego
- kremówka
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Posmarować serniczek.
Smacznego!:)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/03/sernik-na-kruchym-spodzie.html