Wykonanie

Sernik, który króluje u nas praktycznie od zawsze. I mimo różnych eksperymentów, testowania innych serników, zawsze w końcu wracamy do tego. Serniczek idealny. Delikatny, puszysty, wprost rozpływający się w ustach.Na wielkie okazje ale także i bez nich, wtedy robię go po prostu w mniejszej blaszce, z 2/3 porcji, tj.z 1 kg
sera. To jest porcja idealna na weekend dla takiej żarłocznej rodziny jak moja. Ciekawe spostrzeżenie odnośnie sernika pieczonego z
ksylitolem , bez dodatku
cukru: mianowicie taki sernik może być dłużej przechowywany, nie zmienia smaku,
ksylitol po prostu nie fermentuje tak jak
cukier, ja zauważam coraz więcej zalet stosowania
cukru brzozowego, tak więc baaardzo gorąco polecam .Można go także polać
polewą czekoladową (roztopić
czekoladę z kremówką) ale moja rodzinka zdecydowanie preferuje zwykły
lukier.Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki
mąki tortowej (dałam 255g orkiszowej)-125g
masła-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-5 łyżek
ksylitolu (lub
cukru)-
cukier waniliow (u mnie
ksylitol z
wanilią)-2
żółtkaWszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie wygnieść spód.Masa serowa:-1,5kg
sera z wiaderka (najlepiej Juliko lub inny gęsty)-1,5 szklanki
ksylitolu-
olejek śmietankowy (kilka kropli)-1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia-kostka
masła (250g)-8 jaj-1
budyń śmietankowy bez
cukru (40g)
Masło utrzeć z
ksylitolem,
cukrem waniliowym,
olejkiem śmietankowym, dodać po jednym
żółtku cały czas ucierając(można mikserem). Następnie dodać
ser i
budyń z
proszkiem do pieczenia, a na samym końcu
białka ubite na sztywno.Masę
serową wylać na blaszkę z kruchym
spodem i piec około 90-100 minut w temp. 160 * C (piec góra-dół). Po wyjęciu okroić boki (żeby równo opadał). Po przestudzeniu polukrować lub polać
czekoladą.

Lukier:- puder trzcinowy- kilka kropli
olejku migdałowego- kremówkaWszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Posmarować serniczek.




Smacznego!:)