Wykonanie
            
Pyszne, delikatne, bardzo sprężyste ciasto , z 
kapustą bardzo 
borowikową. Od kilku już lat pierogi z 
kapustą i 
grzybami przygotowuje u nas moja Córka. Dzisiejsze również. Do mnie należało przygotowanie 
kapusty i późniejsze ich mrożenie, do niej wykonanie reszty. Dotychczas bywały w wersji pszennej, dzisiaj dopracowałyśmy przepis na 
mąkę orkiszową. Są jeszcze smaczniejsze , no i zdrowsze. Gorąco polecam. My przygotowałyśmy z podwójnej porcji i zamroziłyśmy. Z 1 porcji wychodzi ok.50 sztuk.Składniki:- 625g 
mąki orkiszowej 750- 250ml ciepłej 
wody- 50g miękkiego 
masła- 1 
jajko ( średnie)- 2 
żółtka- 1/2 płaskiej łyżeczki 
soli+ trochę 
mąki do podsypywania+ 
kapusta z 
grzybami, przygotowana wg tego p rzepisuW misie malaksera umieścić 
mąkę, dodać do niej miękkie 
masło i zacząć wyrabianie hakiem, następnie dodać 
jajko oraz 2 
żółtka i 
sól i stopniowo dolewać 
wodę. Cały czas wyrabiać. Można też oczywiście wyrabiać ręcznie. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie ale nie powinno się kleić. W razie potrzeby podsypać delikatnie 
mąką, ewentualnie dolać troszkę 
wody, wszystko zależy od wielkości 
jajek i wilgotności (chłonności) 
mąki. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na ok.15 minut.

W tym czasie przygotować sobie wcześniej ugotowaną i przestudzoną 
kapustę. Pokroić ją jeszcze drobniej na desce i doprawić jeszcze trochę 
pieprzem, chyba ,że mamy już bardzo 
pieprzną to wtedy tylko kroimy.


Na blacie ( lub na stolnicy) rozwałkowujemy partiami ciasto, delikatnie je podsypując ( ja używam maszynki do 
makaronu) - niezbyt cienko, by nam nie popękały w gotowaniu. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła, na każdym kładziemy ok.łyżeczki farszu i dokładnie zaklejamy. My dociskamy jeszcze widelcem. Odkładamy na podsypany 
mąką blat. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta aż do wyczerpania składników.

Gotowe pierogi albo partiami mrozimy w zamrażarce albo wrzucamy od razu do garnka z wrzącą, osoloną 
wodą (z łyżką 
oleju) i gotujemy od wypłynięcia ok.5-7 minut. Podajemy polane stopionym 
masełkiem.


Smacznego :-)