Wykonanie

Gdy tylko ujrzałam zdjęcie tego serniczka w gazetce, wiedziałam , że będzie to nr1 na weekend. Sernik , który cała rodzinka uwielbia , dodatkowo jeszcze kajmak- pychotka...nie mogło być inaczej. Co prawda moje paski nie wyszły idealne, za to smak wynagrodził niedoskonałości.Polecam gorąco wielbicielom słodkości. Obawiałam się co prawda , że będzie aż nazbyt słodki - ale niepotrzebnie,
słodyczy wbrew pozorom w nim niewiele, choć może się to wydawać
dziwne. Wielbicielom bardzo słodkich wypieków proponuję dodać więcej
ksylitolu lub
cukru. Przepis znaleziony w dodatku do gazety, trochę jednak zmodyfikowany- nie używam sernixów, dlatego musiałam wprowadzić pewne zmiany. Składniki na tortownicę 26cm.Składniki na ciasto:- 100g
masła-- 1 szkl
mąki orkiszowej( z czubkiem) białej- 1
żółtko- 2 łyżki
kakao- 2 łyżki
ksylitolu ( lub
cukru)Składniki mas
serowych:- 1000g
sera ( użyłam z wiaderka-gęsty)- 65g
masła- 5
jajek- 100ml
mleka- 100-120g
ksylitolu- 260g kajmaku- 1
budyń waniliowy bez
cukru+ dodatkowo:3-4 łyżeczki pudru trzcinowegokilka kropli
olejkukilka łyżeczek kremówki2
krówkiWszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem. Wykleić
ciastem spód tortownicy( wyłożonej papierem, boki posmarowane).Miękkie
masło utrzeć z
ksylitolem na puszystą masę, dodać po jednym
jajku, po łyżce
ser i proszek budyniowy . Dokładnie połączyć. Połowę otrzymanej masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Do drugiej połowy dodać kajmak rozmieszany w
mleku. Wylać trzecią warstwę.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.150*C ( termoobieg) ok.90 minut.Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Z pudru, kremówki i kilku kropli
olejku( u mnie
śmietankowy) przygotować
lukier i posmarować nim ciasto. Na wierzch rozkruszyłam jeszcze 2
krówki.


Taki świeży jest ok. ale smaku tak naprawdę nabiera po dwóch dniach( w moim odczuciu). Ma wtedy bardziej zwartą konsystencję i jest przepyszny.



Smacznego :-)