Wykonanie

Pyszne , delikatne i baaardzo wilgotne. Idealne ciasto na letnie dni.
Jogurt i baaardzo duża ilość
owoców. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , od razu musiałam go wypróbować. I tak o to już dziś dostępny również na mojej stronie. Bardzo gorąco polecam,
owoce dowolne. Ja użyłam mrożone
maliny,
jeżyny i 3
nektarynki. Jedyny minus tego ciasta to długie pieczenie, ale coś za coś, nie chcemy zakalca , to musimy dobrze wypiec.

Składniki na formę 26 cm :~ 4 szkl
mąki orkiszowej białej~ 4
jajka~ 294g
masła~ 1 i 1/3 szkl
jogurtu naturalnego~ 1 i 1/4 szkl
ksylitolu ( lub
cukru)~ 2,5 łyżki
soku pomarańczowego~ 1/3 łyżeczki
soli~ 2 łyżeczki
proszku do pieczenia~ 3 i 1/4 szkl
owoców (ja dałam
maliny,
jeżyny i
nektarynki)~ kilka kropli
olejku migdałowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
migdałowegoW jednym naczyniu wymieszać 3,5 szkl
mąki ,
proszek do pieczenia i
sól.W drugim naczyniu przy pomocy miksera utrzeć
masło z
ksylitolem na jasną, puszystą masę. Dodać sok z
pomarańczy, ekstrakt z
migdałów lub
olejek migdałowy. Ubić. Następnie dodawać po jednym
jajku, cały czas ucierając. Na samym końcu dodać
jogurt i zmiksować do połączenia.Do ciasta dodać suche składniki, wymieszać.
Maliny,
jeżyny i pokrojone na kawałki
nektarynki wymieszać z pozostałą
mąką . Wmieszać je delikatnie do ciasta.Ciasto wyłożyć łyżką do formy o średnicy 26 cm. wyrównać.Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, ok. 1h i 20-30 minut - do suchego patyczka.Ja piekłam 65 minut w temp.175*C a następnie przykryłam od góry folią aluminiową i 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszyłam jeszcze temp.do 150*C . Łącznie czas pieczenia wyniósł 1,5h.Ważne jest sprawdzenie patyczkiem czy ciasto jest wypieczone, w przeciwnym razie istnieje zagrożenie zakalcem.Zostawić do wystudzenia. Można posypać mielonym
ksylitolem.