Wykonanie

Pyszny sernik z
brzoskwiniami akurat na letnie wieczory. Idealnie smakuje również jako dodatek do porannej
kawy, czy jako drugie śniadanie:)Kruche ciasto:- 3 szkl.
mąki orkiszowej typ700 (lub pszennej)- 250g zimnego
masła- 3 łyżki
ksylitolu( lub
cukru)- 5
żółtek- 1 mały
proszek do pieczeniaZ powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka.Drugą część odłożyć na kruszonkę.Masa serowa:-0,5 kg
sera na serniki( przeważnie używam
ser Juliko)- 1
jajko- 1
budyń śmietankowy lub
waniliowy(bez
cukru)- 0,5 szkl. zmielonego
ksylitolu(lub pudru)- 125g
masłaMasło utrzeć z
ksylitolem lub
cukrem, dodać
jajko, a następnie po łyżce
ser. Na końcu dodajemy proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na przygotowany wcześniej spódDodatkowo:- Puszka
brzoskwiń( najlepiej
mieć słoik własnych, bez
cukru)- 1 szkl.
cukru trzcinowego- 5
białekBrzoskwinie odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę
serową.
Białka ubić na sztywna pianę razem z
cukrem trzcinowym.Ubitymi
białkami przykryć
brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego
beza z kruszonką.Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół). Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba).


Smacznego!:)