Wykonanie
Pyszna
sałatka warstwowa babuni, która pojawia się u mnie w domu już od ponad 15 lat skradła
serca wielu ludziom. Chyba nie znam osoby która by jej nie lubiła;)Połączenie składników jest boskie! Co prawda nie każdemu (przynajmniej u mnie) pasuje
ananas, jednak ja uważam że to właśnie on nadaje
sałatce wyrazu;)Składniki:- 1/2-3/4 puszki
ananasa (w kawałkach)- 2 białe części
pora- 3-4
jajka ugotowane na twardo- 2
jabłka- 300-400g szybki Babuni lub Litewskiej- 2/3-1 puszki
kukurydzy- 200-300g
sera żółtego (twardego)-
majonez Babuni (Hellman's) lub innyDo miski (najlepiej żeby miała górę równą z dołem) wykładamy warstwami wszystkie składniki, dwa
razy przekładając
majonezem-nie mieszając.Np. 1. warstwa-pokrojony w miarę drobno
ananas2. warstwa-pokrojone białe części
porów3. warstwa-ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
jajka4.Na to wykładam kilka łyżek
majonezu-tak aby przykryć warstwę
jajek (nie za grubo)5.Następnie pokrojona w kostkę
szynka6.Na to pokrojone w kostkę
jabłka7.następnie wykładamy kolejną warstwę
majonezu tak, by przykryć warstwę
jabłek8.na to wykładamy odsączoną
kukurydzę9. Na samym końcu wykładamy starty na grubej tarce
żółty serOczywiście kolejność "układania" sałatki jest dowolna, ja podaję moją wersję. Ważne jest tylko aby
ananas był na samym dole (puści sok), dwa przełożenia
majonezem i nie należy mieszać warstw. Przed podaniem należy schłodzić.
Sałatkę nabieramy łyżką od góry do dołu-tak by nabrać wszystkie składniki.
Smacznego!:)