Wykonanie
Takie szybkie i nieskomplikowane ciasto , które zrobiłam dla mojej rodzinki. Troszkę
biszkoptu, trochę budyniu, troszkę
pomarańczowego koloru - takiego jesiennego ;) i od razu robi się cieplej i w brzuszku i na duszy :) Zapraszam :)
Biszkopt- 3 duże
kurze jajka- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 5 łyżek
cukru- szczypta
soli- 3 łyżki
mąki tortowej- 3 łyżki
mąki ziemniaczanejMasa:- 900ml soku przecierowego marchwiowego z
bananem- 3 budynie
śmietankowedo tego duża paczka delicji
pomarańczowych i 2
galaretki brzoskwiniowe lub
pomarańczoweNa początek oczywiście
biszkopt. Rozdzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę .
Żółtka dokładnie mieszamy z
cukrem, po czym delikatnie dodajemy połowę piany. Mieszamy powolutku dodając przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy powoli a na koniec dodajemy drugą połowę piany. Ciasto piekłam w blaszce 22cmx22cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( bez termoobiegu) na 10 min a
potem zmniejszamy do 150-160C i pieczemy jeszcze ok.20 min. Ciasto jest gotowe jak boki odstają od brzegów blachy. Po upieczeniu od razu przekładamy
biszkopt na ściereczkę do wystudzenia,Jak
biszkopt sobie będzie stygł , lub w trakcie pieczenia przygotowujemy masę. Z soku odlewamy tak 3/4 szklanki a resztę zagotowujemy. Do odlanego soku dodajemy budynie, mieszamy i gotujemy tradycyjny
budyń tyle, że na soku a nie
mleku. Nie dodajemy
cukru , gdyż sok , sam w sobie jest już słodki. Studzimy.
Biszkopt przekrajamy na pół i układamy na jednym połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim
biszkoptem na to kolejna warstwa budyniu. Na wierzchu układamy delicję , warstwą
czekoladową do dołu ( czyli
czekolada ma być na budyniu a biszkopcik na górze) i to wszystko zalewamy
galaretką. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i wsuwamy ;)


