Wykonanie
Niedługo rozpocznie się sezon na
truskawki - moje mają cudne kwiatki już. Tymczasem udało mi się kupić piekne i niedrogie
truskawki i z tego powodu powstała ta
tarta - ciekawa, smaczna i zupełnie inna niż moje dotychczasowe. Do pieczenia użyłam formy termisil - jest świetna do tart, szczerze polecam. Zapraszam:)- 100g
mąki ziemniaczanej- 100 g zmielonych migdałow- 30g
gorzkiej czekolady- 150g
mąki pszennej- 300g
masła lub
margaryny- 100g
cukru pudru-
truskawki-
galaretkaObie
mąki przesiewamy do miski, dodajemy zmielone
migdały i mieszamy. Dodajemy zimne
masło, startą na malutkich oczkach tarki
czekoladę i
cukier puder i zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie rozwałkowujemy na szerokość formy do tarty - u mnie średnica 28cm i układamy w formie, po czym nakłuwamy widelcem, żeby za bardzo nie urosło. Pieczemy w temp.180C ( przy termoobiegu) jakies 20 min do zbrązowienia. Po upieczeniu i wystudzeniu , układamy obrane
truskawki i zalewamy
galaretką.



