Wykonanie
Kolejna odsłona pysznych i aromatycznych gofrów- tym razem z
marchewką w roli głównej. Są tak smaczne, puszyste i delikatne, że nie można się powstrzymać przed ich zjedzeniem :) Kto ma chęć tego zapraszam. Z podanej ilości wychodzi 6 dużych gofrów- 15 dkg
masła- 50 ml
mleka- 4 łyżki
śmietany kremówki (30%)- 1 duża
marchew albo 2 małe- 100g
cukru pudru- 1 spora łyżka budyniu
śmietankowego-125 g
mąki- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 1 - 2 łyżeczki
cynamonu- 3 duże
kurze jajkaMarchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski i łączymy z
budyniem.
Masło roztapiamy a następnie zostawiamy do przestudzenia. Dodajemy do niego
cukier, szczyptę
soli i
cynamon i miksujemy. Dodajemy powoli po jednym
jajku a następnie
śmietanę i
mleko. Następnie dodajemy
mąkę z dodatkami a na koniec
marchewkę. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy. Ja posmarowałam dodatkowo tłuszczem przed pierwszym gofrem :)

