Wykonanie
Trwa sezon na
pomarańcze więc szkoda tego nie wykorzystać . Dziś zapraszam na pyszną tartę właśnie z
pomarańczami i pyszną
czekoladową polewą :)- 300g
mąki-200g
masła-1
jajko- 100g
cukru pudru- 4
pomarańcze- 1 łyżka
miodu- 100ml
śmietany 30%- 100ml
wody- 1
budyń śmietankowyPolewa- 100g
masła-50ml
śmietany 30%-100g
cukru- 2 łyżki
kakaoZ
mąki,
masła ,
jajka i 50g
cukru pudru zagniatamy szybko kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na dwie godziny lub do zamrażarki na pół. Po tym czasie rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę u mnie forma 28cm po czym dokładnie nakłuwamy widelcem po całości , łącznie z rantami, żeby nam ciasta za mocno nie urosło.
Pomarańcze obieramy , dzieli na cząstki i wrzucamy do garnuszka. Zalewamy
wodą, dodajemy 50g
cukru pudru ( w zależności od smaku
pomarańczy można zwiększyć lub zrezygnować z dodatkowego
cukru) oraz
miód. Zaczynamy gotować. W
śmietance zimnej rozprowadzamy
budyń. Kiedy
pomarańcze puszczą sok i zmiękną a
woda zacznie wrzeć - odrobinę soku dodajemy do szklanki z
budyniem ( żeby nam sie
śmietana nie zważyła) a następnie szybko rozprowadzamy
budyń w soku. Wyłączamy ogień i zdejmujemy garnuszek z kuchenki. Cały czas mieszamy , żeby nie było grudek i wylewamy na przygotowaną tartę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra - dół) i pieczemy ok. 25min. Po wyjęciu zostawiamy do ostudzenia.Składniki na polewę mieszamy razem w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, odrobinę studzimy i wylewamy na wystudzoną tartę.



