Wykonanie
Tym razem postanowiłam odchudzić troszkę murzynka albo zwykłą babkę
czekoladową - jak kto woli. Postanowiłam zrobić ją z
mąką razową typ.2000. Wyszło smacznie i co najważniejsze - nie da się tego dużo zjeść bo jest bardzo sycące. Polecam wszystkim łasuchom takie właśnie ciasto.- 4
jajka- 3/4 szklanki
cukru- 2 szklanki
mąki razowej typ.2000- 150g mrożonych
malin- 100 g rozpuszczonego
masła lub
margaryny- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka pasty waniliowej- 1 - 2 łyżki
kakao ( niesłodzonego)
Jajka ubijamy z
cukrem do białości . Następnie po kolei dodajemy wszystkie składniki prócz
malin. Ciasto będzie bardzo gęste ale ma takie być. Na koniec dodajemy
maliny - takie jeszcze zamrożone . W czasie pieczenia one puszczą sok co znacznie rozrzedzi ciasto. Wkładamy wszystko do natłuszczonej formy ok.24cm ( taką ma średnica moja forma serduszkowa) i pieczemy ok.45-50 min w temp.180C ( piekarnik góra-dół)Na koniec możemy posypać
cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną
czekoladą , lub zrobić polewę.



