Wykonanie
Moja pierwsza w życiu rolada i na pewno nie ostatnia. Pyszne korzenne ciasto i masa z
serka mascarpone do tego
żurawinka :) Zapraszam pięknie :)ciasto na roladę :- 3
jajka- 3/4 szklanki
cukru- szklanka
mąki pszennej typ 650- 100 ml
mleka lub
wody- łyżka
przyprawy do piernika- pół łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soliMasa- 300 ml
śmietany 30%- 250g
serka mascarpone- 100g
cukru pudru-
żelatyna (2 łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej
wody)- 100 g
suszonej żurawinyNa początek pieczemy
biszkopt.
Żółtka oddzielamy od
białek i wkładamy
żółtka do małej miseczki lub szklanki a
białka ubijamy na sztywno z
cukrem i szczyptą
soli. Kiedy uzyskamy mocną i sztywną pianę dodajemy powoli
żółtka i resztę składników i dokładnie mieszamy. Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nastawiamy na 200C ( przy ustawieniu góra - dół). Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy około 17-18 min. Wyjmujemy blachę z piekarnika. Na
stole układamy czystą ściereczkę , łapiemy boki papieru do pieczenia z upieczonego
biszkoptu ( trzeba bardzo uważać bo gorące) i szybko aczkolwiek delikatnie przekładamy
biszkopt na ściereczkę. Łapiemy za boki ściereczki i delikatnie rolujemy
biszkopt i pozostawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem , pod koniec ubijania dodajemy
mascarpone, ciepłą ale nie gorącą
żelatynę i
żurawinę. Powstałą masą nadziewamy roladę oraz smarujemy wierzch. Wkładamy do lodówki ( złączeniem
biszkoptu do dołu) i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.




Przepis dodaję do akcji :