Wykonanie
Moja pierwsza
golonka. Jakoś do tej
pory nie składało się z przyrządzeniem jej. Nie miałam tez
piwa tylko
piwny likier ( przepis znajdziecie tutaj )- użyłam co miałam a i tak wyszło smaczne:) Polecam - taka mała wariacja na temat
golonki bez kości:)- 4
golonki bez kości-
olej-
likier piwny-
sól,
pieprz,
bazylia, cząber,
lubczyk- 2 duże
cebule- 1 biała część
pora- 4
łodygo selera naciowego
Golonki myjemy, osuszamy. Nacieramy dokładnie
olejem,
likierem,
solą,
pieprzem i
ziołami i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie obsmażamy dokładnie z każdej strony na złoty kolor o przekładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
Cebulę selera i
pora, kroimy w cienkie plasterki. Szklimy je na pozostałym po
golonce tłuszczu- przekładamy do
mięsa. Całość zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termoobiegu - bez termoobiegu 200C) iprzeczemy ok. 40min po czym zdejmujemy folię i dopiekamy.


