Wykonanie
Od dawna miałam ochotę na
jajka przyrządzane w ten sposób i sama się zastanawiam
czemu tak późno się zdecydowałam. Jajeczka są smaczne, proste i nie wymagają wcale wielkich zabiegów- wystarczy kilka minut przygotowania i chwila cierpliwości przy pilnowaniu czasu pieczenia- wszystko. Może fotki nie są zbyt piękne ale rodzinka wręcz rzuciła się więc miałam mało czasu na fotografowanie;)- 4
jajka-
ser - 4 plastry + troszkę startego na wierzch- 4 łyżki
jogurtu naturalnego- trochę
masła do wysmarowania kokilek-
pomidor-
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie- szklanka
wodyPiekarnik ustawiamy na 200C ( przy ustawieniu - góra-dół). Kokilki smarujemy
masłem. Na spód układamy
ser .
Pomidora kroimy w plastry i układamy , mniej więcej po równo w kokilkach, Na wierzch wbijamy bardzo delikatnie
jajko. Na
jajko delikatnie układamy łyżkę
jogurtu, troszkę
startego sera, przyprawiamy. Kokilki kładziemy na blachę po czym wlewamy na blachę szklankę
wody. Tak przygotowaną blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 17-20min. Wszystko zależy od tego jak mocno chcecie
mieć ścięte
żółtko - u mnie było płynne. Im dłużej potrzymacie tym bardziej będzie ścięte.

