Wykonanie
Dziś coś pysznego i wbrew pozorom nieskomplikowanego. Pyszny serniczek z
brzoskwiniami i
borówkami na
drożdżowym cieście - zadowoli wielu smakoszy :) Zapraszam:)
Ciasto drożdżowe :- 0,5 kg
mąki pszennej + 3 łyżki- pół kostki
drożdży- 1
jajko- 6 łyżek
cukru- 4 łyżki stopionego , przestudzonego
masła- szklanka
mleka o temp. pokojowej lub lekko ciepłego- szczypta
soli.Masa serowa:- 1 kg
twarogu trzykrotnie mielonego- 1 kostka
masła- 4
żółtka ( do tego ubita piana z 4
białek )- 1 szklanka
cukru-
budyń waniliowy- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej lub
cukier wanilinowyDo tego :- 4
brzoskiwnie- 250g
borówekNa początek
drożdżowy spód.
Drożdże rozkruszamy do miski, wlewamy
mleko, wsypujemy 3 łyżki
cukru i 3 łyżki
mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy nasz zaczyn ( prosty prawda:) ) w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia. Kiedy nasz zaczyn podwoi mniej więcej swoją objętość dolewamy
masło, wrzucamy
jajko, resztę
cukru i
mąki i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Ciasto drożdżowe potrzebuje dużo powietrza i dużo ciepła, żeby pięknie rosło, także nie żałujmy naszych rąk do wyrabiania. Wyrobione ciasto oprószamy
mąką i dostawiamy znów do wyrośnięcia na jakąś godzinkę. Ważne , żeby odstawić ciasto w ciepłe miejsce i przykryć najlepiej bawełnianą ściereczką ale zwykła czysta ścierka kuchenna tez się nada. Po godzince znów delikatnie wyrabiamy ciasto ale tylko chwilę, żeby
drożdże znów poczuły ciepło i rozwałkowujemy cieniutko na kształt formy do pieczenia. Ja użyłam takiej dużej 35/40cm. Odstawiamy aby jeszcze urosło i zabieramy się za wykonanie masy serowej.
Żółtka ubijamy z
cukrem i ciepłym
masłem na delikatną masę. Następnie dodajemy stopniowo
twaróg i mieszamy. Kiedy cały
twaróg będzie wymieszany, dodajemy
budyń i ekstrakt
waniliowy a na koniec delikatnie ubitą pianę z
białek .Na
ciasto drożdżowe układamy pokrojone w plasterki
brzoskwinie oraz
borówki. Na wierzch dajemy masę
serową. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160C ( przy termoobiegu) na ok. 40 min.

