Wykonanie
Teraz coś dla wszystkich mięsożerców :)
Karkówka pieczona w bardzo szybkim
sosie pomidorowym. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest fantastyczny :)- 1,2 kg
karkówki- 3 łyżki
oleju rzepakowego- świeże
zioła ( u mnie
tymianek,
majeranek,
rozmaryn,
bazylia,
szałwia) - po garści- kieliszek 25ml
wódki- 3 łyżki
ketchupu- 1 łyżka suszonej
czerwonej paprykiKarkówkę myjemy osuszamy. Z
oleju,
wódki i
ziół ( nie siekałam ich, tylko dodałam w całości , w gałązkach) robimy marynatę i dokładnie obtaczamy nią
mięso. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki ( najlepiej jednak na całą noc). Po tym czasie wyjmujemy
mięso, do marynaty dorzucamy
ketchup i
paprykę, smarujemy dokładnie
karkówkę z każdej strony, wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C ( z termoobiegiem ) na ok. 1,5 godziny. 15 min przed końcem rozcinamy rękaw i pozwalamy
mięsu się przyrumienić :).