ßßß Cookit - przepis na Karkówka w sosie pomidorowym

Karkówka w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Teraz coś dla wszystkich mięsożerców :) Karkówka pieczona w bardzo szybkim sosie pomidorowym. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest fantastyczny :)
- 1,2 kg karkówki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- świeże zioła ( u mnie tymianek, majeranek, rozmaryn, bazylia, szałwia) - po garści
- kieliszek 25ml wódki
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka suszonej czerwonej papryki
Karkówkę myjemy osuszamy. Z oleju, wódki i ziół ( nie siekałam ich, tylko dodałam w całości , w gałązkach) robimy marynatę i dokładnie obtaczamy nią mięso. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki ( najlepiej jednak na całą noc). Po tym czasie wyjmujemy mięso, do marynaty dorzucamy ketchup i paprykę, smarujemy dokładnie karkówkę z każdej strony, wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C ( z termoobiegiem ) na ok. 1,5 godziny. 15 min przed końcem rozcinamy rękaw i pozwalamy mięsu się przyrumienić :).
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/06/karkowka-w-sosie-pomidorowym.html