Wykonanie
No bo kto powiedział, że żaby nie lubią truskawek? :P
Bułki "Żabki"- 50g
drożdży- 3-4 szklanki
mąki ( zależy od
mąki)- 2
jajka + 1 do smarowania
bułek- 1 szklanka ciepłego
mleka- 100g
margaryny np. Kasi - stopionej i schłodzonej- 6 łyżek
cukruDrożdże rozkruszamy w misce, zasypujemy połową
cukru, łyżką
mąki , zalewamy
mlekiem . Mieszamy do rozpuszczenia się
drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Kiedy zaczyn podwoi objetość dodajemy rozpuszczony tłuszcz,
jajka, resztę
cukru i
mąkę i wyrabiamy gladkie ciasto. Wyrabiamy długo , pamiętając, że
ciasto drożdżowe lubi ciepło i dużo powietrza. Wtedy ładnie rośnie. Wyrobione ciasto podsypujemy
mąką , przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kulki wielkości dłoni. Układamy je na blasze , wyłożonej papierem do pieczenia. W kulkach , na górze palcami robimy dwie dziurki. W te miejsca wkładamy mniejsze kulki ciasta. Powinny byc dość blisko siebie, żeby nie spaść w czasie wyrastania w piekarniku. Wszystko smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( przy termoobiegu) na ok. 25 min.
Przepis dodaję do akcji :