Wykonanie
Dla mnie sezon wiosennych smakowitości rozpoczyna się od upieczenia
ciasta drożdżowego ze swoim
rabarbarem.
Rabarbar pięknie mi w tym roku urósł więc
ciasto drożdżowe musiało zostać upieczone:) Zrobiłam je tym razem zupełnie inaczej i było tak pyszne że zniknęło w ciągu kilku godzin.

- 7 łodyg
rabarbaru- 200 g
cukru- pół kostki
drożdży- pół kilo
mąki- 100 g roztopionego
masła- 50 ml
śmietany kremówki- 1 szklanka ciepłego
mleka- 150 g
mąki ( do kruszonki )- 100 g zmielonych
migdałów- 100 g
cukru pudru ( do kruszonki)- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii- 200 g zimnego
masła.- 50 g
groszków śmietankowychRabarbar myjemy, kroimy w kawałeczki i zasypujemy
cukrem. Odstawiamy.
Drożdże rozkruszmy w misce dodajemy 2 łyżki
cukru, jedną łyżkę
mąki i szklankę ciepłego
mleka i mieszamy do rozpuszczenia
drożdży. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę
cukru,
masło,
śmietankę i resztę
mąki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiać należy tak długo aż będzie widać pęcherzyki powietrza. Podsypujemy trochę
mąką miskę , układamy na niej ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wkładamy do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy
rabarbar- jak się dostanie trochę soku to ciasto będzie smaczniejsze- byle nie za dużo.


Ze 150 g
mąki , 100g zmielonych
migdałów , 100 g
cukru pudru i 200 g
masła zagniatamy kruszonkę, którą wykładamy na
rabarabar. Na wszystko wysypujemy 50 g
groszków śmietankowych.

Wszystko razem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok.50 min.

Przepis dodaję do akcji :