ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dla mnie sezon wiosennych smakowitości rozpoczyna się od upieczenia ciasta drożdżowego ze swoim rabarbarem. Rabarbar pięknie mi w tym roku urósł więc ciasto drożdżowe musiało zostać upieczone:) Zrobiłam je tym razem zupełnie inaczej i było tak pyszne że zniknęło w ciągu kilku godzin.
- 7 łodyg rabarbaru
- 200 g cukru
- pół kostki drożdży
- pół kilo mąki
- 100 g roztopionego masła
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 150 g mąki ( do kruszonki )
- 100 g zmielonych migdałów
- 100 g cukru pudru ( do kruszonki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g zimnego masła.
- 50 g groszków śmietankowych
Rabarbar myjemy, kroimy w kawałeczki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy. Drożdże rozkruszmy w misce dodajemy 2 łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i szklankę ciepłego mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, masło, śmietankę i resztę mąki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiać należy tak długo aż będzie widać pęcherzyki powietrza. Podsypujemy trochę mąką miskę , układamy na niej ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wkładamy do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy rabarbar- jak się dostanie trochę soku to ciasto będzie smaczniejsze- byle nie za dużo.
Ze 150 g mąki , 100g zmielonych migdałów , 100 g cukru pudru i 200 g masła zagniatamy kruszonkę, którą wykładamy na rabarabar. Na wszystko wysypujemy 50 g groszków śmietankowych.
Wszystko razem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok.50 min.
Przepis dodaję do akcji :
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/05/drozdzowka-z-rabarbarem-i-kruszonka.html