Wykonanie
Sezon na
rabarbar w pełni a ja Was uprzedzałam, że będzie go u mnie dużo :) Dzis kolejna wykombinowana drożdżówka tym razem z piernikową kruszonką :) Zapraszam :)- kostka
drożdży (100g)- 1,2 kg
mąki + do podsypania- 2 szklanki ciepłego
mleka- 2
jajka- 100 g stopionego i przestudzonego
masła- 12 łyżek
cukru + trochę do posypania
rabarbaru- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub 1
laska wanilii- 100 ml
śmietanki kremówki ( 30%)-
rabarbar - u mnie 8 łodyg- 2-3 piernikiZaczynamy od zaczynu. Kostkę
drożdży rozkruszamy do miski , zasypujemy ją 6 łyżkami
cukru i 2 łyżkami
mąki . Wlewamy do
drożdży ciepłe
mleko i mieszamy. Odstawimy na ok.15 do wyrośnięcia.W tym czasie
rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałeczki. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy do niego
śmietankę,
masło,
jajka,
wanilię ( jeśli używacie
laski wanilii to tylko ziarenka) pozostałe 6 łyżek
cukru i
mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Mają się pojawiać pęcherzyki powietrza przy naciskaniu- wtedy jest gotowe. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę,Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na szerokość dużej prostokątnej blachy. Jedną cześć ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę , na to wsypujemy połowę
rabarbaru. Przykrywamy drugą częścią ciasta . Na wierzch wsypujemy resztę
rabarbaru. Posypujemy
cukrem i rozkruszonymi piernikami. Możecie dodać też
truskawki - ja miałam 3 tylko więc dodałam . Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 165-170C ( przy termoobiegu) i pieczemy ok. godziny.

Przepis dodaję do akcji :