Wykonanie
Babka gotowana to smak mojego dzieciństwa. Moja mama robiła ją zawsze na święta i na niedzielę :) Była pyszna. Teraz ja chcę z
Wami podzielić się przepisem :)Babka gotowana- 1 szkl
cukru- 1 szkl
mąki pszennej tortowej- 1 szkl
mąki ziemniaczanej- 1 kostka
masła- 6
jajek-
cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka
octu lub
spirytusu
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo
żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy suche składniki i
ocet dalej ucierając. Z
białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z pozostałą masą.Formę do gotowania babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy
bułką tartą, wlewamy tam ciasto, zamykamy formę i gotujemy pod przykryciem około godziny.(Ciasto należy zanurzyć we wrzącej wodzie do połowy wysokości formy, musimy też uzupełnić
wodę, jeśli wyparuje) Po ugotowaniu, wykładamy babkę na talerz i zostawiamy do ostygnięcia aby
potem udekorować polewą np. z roztopionej białej lub ciemnej
czekolady .