ßßß Cookit - przepis na Golden milk - ayurwedyjskie "złote mleko"

Golden milk - ayurwedyjskie "złote mleko"

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu podawaliśmy Wam na naszym blogu z Arabii Saudyjskiej przepis na to " Jak się pozbyć...... chrapania ", który dostaliśmy od naszej sąsiadki - Panchemi.
Zarówno Ona jak i Jej mąż Pranjit pochodzą z Asam (Indie) i oboje bardzo dobrze znają tajniki ayurwedy.
Drugim naszym cennym źródłem informacji są "wesołki" z teamu Starego Wielbłąda. Ponieważ jednak niemal każdy z Pawła podwładnych pochodzi z innego regionu Indii, często mam totalny mętlik w głowie, kiedy podają mi przepisy na różne potrawy.
Swoje trzy grosze dołożył do tego Dinesh upierając się, że do każdej potrawy przyrządzanej wg receptury z określonego regionu powinnam dodawać przyprawy właśnie z tego regionu.
I tak - jeśli przygotowuję pakora (rodzaj popularnych w Indiach przekąsek) wg przepisu z Kerali, to wszystkie użyte składniki także powinny pochodzić właśnie z tego stanu.
To się dopiero nazywa "lokalny patriotyzm kulinarny" :D
Wróćmy jednak do głównego tematu tego posta czyli do " golden milk " - mleka z dodatkiem kurkumy. Opis właściwości prozdrowotnych kurkumy znajdziecie przez najmniejszego problemu w Internecie, dlatego w wielkim skrócie wspomnę tylko o tym, że przygotowane na bazie kurkumy golden milk ma właściwości
przeciwzapalne
przeciwutleniające
podnosi odporność
łagodzi bóle stawów
obniża poziom cholesterolu
wspomaga trawienie
działa przeciwnowotworowo
1/4 do 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy (przepis poniżej)
1 szklanka mleka krowiego, koziego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego lub migdałowego
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jest niezbędny ponieważ piperyna podnosi biodostępność kurkuminy)
miód do smaku
opcjonalnie szczypta cynamonu lub wanilii
Przygotowanie
Dokładnie wymieszać i podgrzać wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu) nie doprowadzając do wrzenia. Dosłodzić do smaku miodem.
Kuracja trwa 40 dni.
Pasta z kurkumy
1/4 szklanki mielonej kurkumy (około 80 g)
1/2 szklanki wody
Przygotowanie
Kurkumę wymieszać z wodą i stale mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu otrzymania gęstej pasty. Zajmuje to około 6-9 minut.
Gotową pastę przełożyć do wysterylizowanego słoiczka i przechowywać w lodówce.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/04/golden-milk-ayurwedyjskie-zote-mleko.html