Wykonanie
Jakiś czas temu podawaliśmy Wam na naszym blogu z Arabii Saudyjskiej przepis na to " Jak się pozbyć...... chrapania ", który dostaliśmy od naszej sąsiadki - Panchemi.Zarówno Ona jak i Jej mąż Pranjit pochodzą z Asam (Indie) i oboje bardzo dobrze znają tajniki ayurwedy.Drugim naszym cennym źródłem informacji są "wesołki" z teamu Starego Wielbłąda. Ponieważ jednak niemal każdy z Pawła podwładnych pochodzi z innego regionu Indii, często mam totalny mętlik w głowie, kiedy podają mi przepisy na różne potrawy.Swoje trzy grosze dołożył do tego Dinesh upierając się, że do każdej potrawy przyrządzanej wg receptury z określonego regionu powinnam dodawać
przyprawy właśnie z tego regionu.I tak - jeśli przygotowuję pakora (rodzaj popularnych w Indiach przekąsek) wg przepisu z Kerali, to wszystkie użyte składniki także powinny pochodzić właśnie z tego stanu.To się dopiero nazywa "lokalny patriotyzm kulinarny" :DWróćmy jednak do głównego tematu tego posta czyli do " golden milk " -
mleka z dodatkiem
kurkumy. Opis właściwości prozdrowotnych
kurkumy znajdziecie przez najmniejszego problemu w Internecie, dlatego w wielkim
skrócie wspomnę tylko o tym, że przygotowane na bazie
kurkumy golden milk ma właściwościprzeciwzapalneprzeciwutleniającepodnosi odpornośćłagodzi
bóle stawówobniża poziom cholesteroluwspomaga trawieniedziała przeciwnowotworowo1/4 do 1/2 łyżeczki pasty z
kurkumy (przepis poniżej)1 szklanka
mleka krowiego, koziego,
migdałowego,
ryżowego lub
kokosowego1 łyżeczka
oleju kokosowego lub
migdałowegoduża szczypta mielonego
czarnego pieprzu (jest niezbędny ponieważ piperyna podnosi biodostępność kurkuminy)
miód do smakuopcjonalnie szczypta
cynamonu lub
waniliiPrzygotowanieDokładnie wymieszać i podgrzać wszystkie składniki (z wyjątkiem
miodu) nie doprowadzając do wrzenia. Dosłodzić do smaku
miodem.Kuracja trwa 40 dni.Pasta z
kurkumy1/4 szklanki mielonej
kurkumy (około 80 g)1/2 szklanki
wodyPrzygotowanie
Kurkumę wymieszać z
wodą i stale mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu otrzymania gęstej pasty. Zajmuje to około 6-9 minut.Gotową pastę przełożyć do wysterylizowanego słoiczka i przechowywać w lodówce.