ßßß Cookit - przepis na Chrupiąca wątróbka drobiowa z jabłkiem

Chrupiąca wątróbka drobiowa z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Cóż tu można napisać o wątróbce ?
Chyba tylko tyle, że w ten prosty sposób można tanim kosztem przygotować wyśmienity obiad
Składniki
0.5 kg wątróbki drobiowej
2 twarde, kwaskowe jabłka
2 cebule
olej do smażenia
mąka pszenna do obtoczenia wątróbki
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie majeranek
Przygotowanie
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, odsączyć z nadmiaru wody i zasypać niewielką ilością mąki pszennej. Najwygodniej zrobić to w foliowym woreczku, energicznie nim potrząsając do czasu aż każdy kawałek wątróbki będzie pokryty mąką. Tak przygotowaną wątróbkę odłożyć na bok.
Cebule pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju do czasu aż zmięknie. Zwiększyć płomień (olej powinien być bardzo gorący) i dodawać wątróbkę kawałek po kawałku (jeśli wątróbka zbyt długo będzie leżała w mące, może się posklejać i trzeba ją będzie rozdzielać).
Smażyć do czasu aż na powierzchni powstanie chrupiąca skorupka, po czym dodać oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w "ósemki" jabłka. Zmniejszyć ogień, doprawić pieprzem i ewentualnie majerankiem, przykryć i mieszając od czasu do czasu, dusić jeszcze przez 3 do 6 minut, aż jabłka będą miękkie.
Posolić, podawać z ziemniakami lub białym pieczywem.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/04/chrupiaca-watrobka-drobiowa-z-jabkiem.html