Wykonanie
Cóż tu można napisać o
wątróbce ?Chyba tylko tyle, że w ten prosty sposób można tanim kosztem przygotować wyśmienity obiadSkładniki0.5 kg
wątróbki drobiowej2 twarde, kwaskowe
jabłka2
cebuleolej do smażenia
mąka pszenna do obtoczenia
wątróbkisól i
pieprz do smakuopcjonalnie
majeranekPrzygotowanie
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, odsączyć z nadmiaru
wody i zasypać niewielką ilością
mąki pszennej. Najwygodniej zrobić to w foliowym woreczku, energicznie nim potrząsając do czasu aż każdy kawałek
wątróbki będzie pokryty
mąką. Tak przygotowaną
wątróbkę odłożyć na bok.
Cebule pokroić w półplasterki i podsmażyć na
oleju do czasu aż zmięknie. Zwiększyć płomień (
olej powinien być bardzo gorący) i dodawać
wątróbkę kawałek po kawałku (jeśli
wątróbka zbyt długo będzie leżała w
mące, może się posklejać i trzeba ją będzie rozdzielać).Smażyć do czasu aż na powierzchni powstanie chrupiąca skorupka, po czym dodać oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w "ósemki"
jabłka. Zmniejszyć ogień, doprawić
pieprzem i ewentualnie
majerankiem, przykryć i mieszając od czasu do czasu, dusić jeszcze przez 3 do 6 minut, aż
jabłka będą miękkie.Posolić, podawać z
ziemniakami lub
białym pieczywem.