Wykonanie
Dostałem od Małżonki Mej Aleksandry przepis na
ciasto drożdżowe dla leniwych. Nie jest to jednak Jej autorski przepis. Ola dostała go od Marysi, która dostała ten przepis od
Halinki, która.....Jak widać
drożdżowe dla leniwych zostało już wielokrotnie sprawdzone, przez liczne
grono znakomitych, aż leniwych miłośników słodkości wszelakich :)Ola oczywiście musiała przepis zmodyfikować po swojemu, więc poniżej wersja nieco rozbudowanaJa zamierzam sobie upiec taką drożdżówkę z
daktylami w najbliższy weekend :)Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało :)Składniki - umieszczamy w misce w takiej kolejności jak poniżej3 rozbełtane
jajka na
jajka rozkruszyć 5 dkg (czyli pół kostki) świeżych
drożdży lub dwie łyżeczki
drożdży instant1/2 szklanki drobnego
cukru lub
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego (to pomysł Małżonki Mej Aleksandry)1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mleka2,5 szklanki
mąki pszennejopcjonalnie
owoce sezonowe lub
rodzynki (dodajemy je po przełożeniu ciasta do formy)opcjonalnie kruszonka do posypania wierzchu ciasta. S kładniki kruszonki - 1/2 szklanki
cukru, 1/2 szklanki
mąki pszennej i 1/4 kostki zamrożonego pokrojonego na małe kawałeczki
masła - zmiksować wszystko blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce.odrobina
masła i
bułki tartej do wysmarowania foremki do pieczeniaPrzygotowanieWszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misce w podanej wyżej kolejności .Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny (Ola wstawiła do nagrzanego do 30 stopni piekarnika i twierdzi, że pięknie wyrosło)Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (ewentualnie dodać
rodzynki), a następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą formy.Jeśli macie ochotę możecie wierzch ciasta posmarować delikatnie
białkiem, a na to położyć
owoce lub / i obsypać kruszonką.Piec w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez 35-45 minut.