ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe dla leniwych

Drożdżowe dla leniwych

nazwa

Wykonanie

Dostałem od Małżonki Mej Aleksandry przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych. Nie jest to jednak Jej autorski przepis. Ola dostała go od Marysi, która dostała ten przepis od Halinki, która.....
Jak widać drożdżowe dla leniwych zostało już wielokrotnie sprawdzone, przez liczne grono znakomitych, aż leniwych miłośników słodkości wszelakich :)
Ola oczywiście musiała przepis zmodyfikować po swojemu, więc poniżej wersja nieco rozbudowana
Ja zamierzam sobie upiec taką drożdżówkę z daktylami w najbliższy weekend :)
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało :)
Składniki - umieszczamy w misce w takiej kolejności jak poniżej
3 rozbełtane jajka na jajka rozkruszyć 5 dkg (czyli pół kostki) świeżych drożdży lub dwie łyżeczki drożdży instant
1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego (to pomysł Małżonki Mej Aleksandry)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2,5 szklanki mąki pszennej
opcjonalnie owoce sezonowe lub rodzynki (dodajemy je po przełożeniu ciasta do formy)
opcjonalnie kruszonka do posypania wierzchu ciasta. S kładniki kruszonki - 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 kostki zamrożonego pokrojonego na małe kawałeczki masła - zmiksować wszystko blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce.
odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki do pieczenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misce w podanej wyżej kolejności .
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny (Ola wstawiła do nagrzanego do 30 stopni piekarnika i twierdzi, że pięknie wyrosło)
Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (ewentualnie dodać rodzynki), a następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy.
Jeśli macie ochotę możecie wierzch ciasta posmarować delikatnie białkiem, a na to położyć owoce lub / i obsypać kruszonką.
Piec w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez 35-45 minut.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2014/03/drozdzowe-dla-leniwych.html