ßßß Cookit - przepis na Paluszki drobiowe

Paluszki drobiowe

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z gatunku - " proste jak konstrukcja młotka ".
Danie szybkie, tanie i często serwowane w knajpkach na Bliskim Wschodzie, choć wywodzące się najprawdopodbniej z Pakistanu.
Przywędrowało do krajów Zatoki Arabskiej (tak się nazywa Zatokę Perską,od strony Arabii Saudyjskiej) wraz z emigrantami i ma bardzo wiele odmian.
Czy smaczne ?
Oceńcie sami :)
Składniki
1/2 kg piersi z kurczaka lub z indyka bez kości (w ostateczności może być mielone drobiowe)
1 średnia czerwona cebula drobno posiekana
2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki lub natki kolendry
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2-3 jajka - jedno do mielonego mięsa i jedno lub dwa do panierowania
2-3 łyżki bułki tartej do mielonego mięsa oraz bułka tarta do panierowania (czasami zamist bułki tartej do mięsa dodaje się mąkę)
masło klarowane lub olej do smażenia
przyprawy - po pół łyżeczki: czarnego pieprzu, białego pieprzu, mielonego ziela angielskiego, (ewentualnie zamiast wyżej wymienionych można dodać baharat)
sól do smaku
Przygotowanie
Pierś z kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki lub kolendry, czarnym pieprzem, solą i mielonym zielem angielskim a następnie zmielić w maszynce (na tym etapie nie dodajemy białego pieprzu)
Do zmielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wyrobić.
Jajko lub jajka do panierowania rozbełtać z białym pieprzem
Uformować paluszki o średnicy ok. 1,5 cm, panierować dwuktotnie w jajku i bułce tartej.
Usmażyć na złoty kolor
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/09/paluszki-drobiowe.html