Wykonanie
Kolejny przepis z gatunku - " proste jak konstrukcja młotka ".Danie szybkie, tanie i często serwowane w knajpkach na Bliskim Wschodzie, choć wywodzące się najprawdopodbniej z Pakistanu.Przywędrowało do
krajów Zatoki Arabskiej (tak się nazywa Zatokę Perską,od strony Arabii Saudyjskiej) wraz z emigrantami i ma bardzo wiele odmian.Czy smaczne ?Oceńcie sami :)Składniki1/2 kg
piersi z kurczaka lub z
indyka bez kości (w ostateczności może być mielone drobiowe)1 średnia
czerwona cebula drobno posiekana2 łyżki stołowe drobno posiekanej
natki pietruszki lub
natki kolendry2-3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę2-3
jajka - jedno do
mielonego mięsa i jedno lub dwa do panierowania2-3 łyżki
bułki tartej do
mielonego mięsa oraz
bułka tarta do panierowania (czasami zamist
bułki tartej do
mięsa dodaje się
mąkę)
masło klarowane lub
olej do smażenia
przyprawy - po pół łyżeczki:
czarnego pieprzu,
białego pieprzu, mielonego
ziela angielskiego, (ewentualnie zamiast wyżej wymienionych można dodać baharat)
sól do smakuPrzygotowanie
Pierś z kurczaka lub
indyka pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z posiekaną
cebulą,
czosnkiem,
natką pietruszki lub
kolendry,
czarnym pieprzem,
solą i mielonym
zielem angielskim a następnie zmielić w maszynce (na tym etapie nie dodajemy
białego pieprzu)Do zmielonego
mięsa dodać
jajko,
bułkę tartą i dokładnie wyrobić.
Jajko lub
jajka do panierowania rozbełtać z
białym pieprzemUformować paluszki o średnicy ok. 1,5 cm, panierować dwuktotnie w
jajku i
bułce tartej.Usmażyć na złoty kolor