Wykonanie
Dziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedźBlog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników
Kraju Kwitnącej
WiśniA poniżej przepis wraz ze zdjęciami autorstwa WeronikiSmacznego :)Co potrzebne ?dobre chęci :)najlepiej Yamashita Tomohisa, który nam to ugotuje
sałata lodowa (albo
kapusta, Luby Weroniki robi z
kapustą)
ryż (na 2 osoby wystarczyła nam jedna torebka)
mięsko (my miałyśmy
polędwicę, ale
jadłam już z
piersią kurczaka,
indyka i
kiełbasą – wedle fantazji)
sos sojowypieprzjajka (2-3)
cebula

1. Gotujemy
ryż... Jak się ugotuje to niech odcieknie i czeka w miseczce.


2. Kroimy w kostkę umyte wcześniej
mięsko i smażymy z
cebulką, popieprzone (nie solimy, ewentualnie trochę). Jak będzie gotowe to do widzenia do jakiejś miseczki i czeka.




3. Teraz tak, najlepszy jest wok, ale bez się też da, wiem, bo robiłam też na patelni. Wrzucamy
ryż na rozgrzany
olej i on się chwile smaży – musi lekko zbrązowieć.

4. Wbijamy
jajka i tu też zależy od Ciebie ile... ja wbiłam 3 na jedną torebkę
ryżu.Ważne: mieszać trzeba szybko, żeby
jajko się rozprowadziło dobrze wśród
ryżu i dopiero wtedy zaczęło ścinać.



5. Wrzucamy
mięso i mieszamy

6.
Pieprzymy, polewamy
sosem sojowym (słony jest więc nie solimy)

7. No i teraz, jak już uznamy, że się
ryż zarumienił ładnie i
jajko przestało być płynne to należy się skupić i wrzucić
sałatę.
Sałata powinna być już podarta na strzępy.

Chodzi o to żeby wrzucić
sałatę, przemieszać wszystko kilka
razy i zdjąć z ognia na tyle szybko żeby się z
sałaty nie zrobił flak - ma być nadal chrupiąca, ale ma też być ciepła.


A na koniec? ;-)