ßßß Cookit - przepis na Japońskie jedzenie Madame Wu

Japońskie jedzenie Madame Wu

nazwa

Wykonanie

Dziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź
Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni
A poniżej przepis wraz ze zdjęciami autorstwa Weroniki
Smacznego :)
Co potrzebne ?
dobre chęci :)
najlepiej Yamashita Tomohisa, który nam to ugotuje
sałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z kapustą)
ryż (na 2 osoby wystarczyła nam jedna torebka)
mięsko (my miałyśmy polędwicę, ale jadłam już z piersią kurczaka, indyka i kiełbasą – wedle fantazji)
sos sojowy
pieprz
jajka (2-3)
cebula
1. Gotujemy ryż... Jak się ugotuje to niech odcieknie i czeka w miseczce.
2. Kroimy w kostkę umyte wcześniej mięsko i smażymy z cebulką, popieprzone (nie solimy, ewentualnie trochę). Jak będzie gotowe to do widzenia do jakiejś miseczki i czeka.
3. Teraz tak, najlepszy jest wok, ale bez się też da, wiem, bo robiłam też na patelni. Wrzucamy ryż na rozgrzany olej i on się chwile smaży – musi lekko zbrązowieć.
4. Wbijamy jajka i tu też zależy od Ciebie ile... ja wbiłam 3 na jedną torebkę ryżu.
Ważne: mieszać trzeba szybko, żeby jajko się rozprowadziło dobrze wśród ryżu i dopiero wtedy zaczęło ścinać.
5. Wrzucamy mięso i mieszamy
6. Pieprzymy, polewamy sosem sojowym (słony jest więc nie solimy)
7. No i teraz, jak już uznamy, że się ryż zarumienił ładnie i jajko przestało być płynne to należy się skupić i wrzucić sałatę. Sałata powinna być już podarta na strzępy.
Chodzi o to żeby wrzucić sałatę, przemieszać wszystko kilka razy i zdjąć z ognia na tyle szybko żeby się z sałaty nie zrobił flak - ma być nadal chrupiąca, ale ma też być ciepła.
A na koniec? ;-)
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/09/japonskie-jedzenie-madame-wu.html