Shoarma to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny lub mieszanki wymienionych mięs. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut (nie licząc marynowania).Ponieważ nie dysponuję w domu odpowiednim rożnem shoarmę przygotowuję na patelniZapraszamy na naszą fotorelację z Maroka - linkSkładniki:(porcja dla 3 - 4 osób)· około 500 - 600 g mięsaz piersi kurczaka lub indyka1 łyżeczka papryki słodkiej1/2 łyżeczki zmielonej kolendry1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi)1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki czarnego pieprzuszczypta zmielonych goździkówszczypta gałki muszkatołowejoliwa lub olej do smażenia i ok. 5 łyżek stołowych do przygotowania marynatyPrzygotowanieMięso pokroić w jak najcieńsze płatki.Najłatwiej kroić mięso kiedy jest średnio zamrożone.Oliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami i zamarynować mięso (minimalny czas marynowania to 30 minut, ale im dłużej mięso leży w marynacie tym lepiej)Następnie smażyć je na patelni do miękkości.Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis . (około 1,5-2 łyżeczek)Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem