ßßß Cookit - przepis na Domowa shoarma drobiowa

Domowa shoarma drobiowa

nazwa

Wykonanie

Shoarma to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny lub mieszanki wymienionych mięs. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut (nie licząc marynowania).
Ponieważ nie dysponuję w domu odpowiednim rożnem shoarmę przygotowuję na patelni
Zapraszamy na naszą fotorelację z Maroka - link
Składniki:(porcja dla 3 - 4 osób)
· około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta zmielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
oliwa lub olej do smażenia i ok. 5 łyżek stołowych do przygotowania marynaty
Przygotowanie
Mięso pokroić w jak najcieńsze płatki.
Najłatwiej kroić mięso kiedy jest średnio zamrożone.
Oliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami i zamarynować mięso (minimalny czas marynowania to 30 minut, ale im dłużej mięso leży w marynacie tym lepiej)
Następnie smażyć je na patelni do miękkości.
Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis . (około 1,5-2 łyżeczek)
Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/08/domowa-shoarma-drobiowa.html