Wykonanie
Tak, wiem totalnie mi " odbiło " na punkcie parowaru, ale nie tylko ....Paweł przywiózł z Arabii Saudyjskiej pokaźny zapas
kawy z
kardamonem i mielonego
kardamonu.Nigdy wcześniej nie używałam
kardamonu jako
przyprawy, więc dzielny Parzystokopytny pośpieszył mi z pomocą publikując na swoim blogu posta
Kardamon czyli ... czy ma ktoś jakiś pomysł poza dodaniem do
kawy ?Jego niezawodni Czytacze pośpieszyli jak zwykle z pomocą (za co bardzo, bardzo serdecznie dziękuję) i tak powstał nowy wynalazek kulinarny pod roboczym tytułem
ryba z
kardamonem.Ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiły się pewne modyfilacje :)Składniki3 średniej wielkości
filety z ryby morskiej (np.
dorsz)1/3 łyżeczki mielonego
kardamonu1/3 łyżeczki mielonego
imbiru1/3 łyżeczki sproszkowanego
chiliszczypta mielonego
cynamonuszczypta mielonych
goździkówkilka bardzo cienkich plasterków
cytrynysól i
pieprz do smakukilka liści
sałaty do dekoracjiPrzygotowanieWszystkie
sypkie przyprawy wymieszać ze sobą, posypać nimi
rybę i odstawić na minimum godzinę do lodówki.Po wyjęciu z lodówki obłożyć
rybę plasterkami
cytryny i zawinąć w folię aluminiową.Wstawić do parowaru na 15-17 minutPodawać na liściach
sałaty