ßßß Cookit - przepis na Ryba z kardamonem z parowaru

Ryba z kardamonem z parowaru

nazwa

Wykonanie

Tak, wiem totalnie mi " odbiło " na punkcie parowaru, ale nie tylko ....
Paweł przywiózł z Arabii Saudyjskiej pokaźny zapas kawy z kardamonem i mielonego kardamonu.
Nigdy wcześniej nie używałam kardamonu jako przyprawy, więc dzielny Parzystokopytny pośpieszył mi z pomocą publikując na swoim blogu posta Kardamon czyli ... czy ma ktoś jakiś pomysł poza dodaniem do kawy ?
Jego niezawodni Czytacze pośpieszyli jak zwykle z pomocą (za co bardzo, bardzo serdecznie dziękuję) i tak powstał nowy wynalazek kulinarny pod roboczym tytułem ryba z kardamonem.
Ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiły się pewne modyfilacje :)
Składniki
3 średniej wielkości filety z ryby morskiej (np. dorsz)
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki sproszkowanego chili
szczypta mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
kilka bardzo cienkich plasterków cytryny
sól i pieprz do smaku
kilka liści sałaty do dekoracji
Przygotowanie
Wszystkie sypkie przyprawy wymieszać ze sobą, posypać nimi rybę i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki obłożyć rybę plasterkami cytryny i zawinąć w folię aluminiową.
Wstawić do parowaru na 15-17 minut
Podawać na liściach sałaty
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/07/ryba-z-kardamonem-z-parowaru.html